Kwaliteitsmanager, auditors en teamleaders staan dagelijks in contact met klanten, leveranciers en interne medewerkers. Men verwacht op de hoogte te worden gebracht over de vooruitgang van ontwikkeling- en product processen. Maar elke partij heeft behoefte aan de info die relevant is. Deze is voor elk publiek natuurlijk anders. Een (toe)leverancier wil namelijk andere dingen horen dan bijvoorbeeld een medewerker.
Het is nodig de boodschap aan te passen aan de doelgroep. Deze acht praktische tips helpen je overtuigend presenteren.
Er komt heel wat bij kijken bij een presentatie. Veel proceseigenaren ervaren moeilijkheden de boodschap op maat van de doelgroep over te brengen.
Omer Peremans, leer- en ontwikkelcoach bij Allanta, legt in dit interview het nut uit van een professionele presentatie skills set.
Een doeltreffende presentatie heeft als hoofddoel pakkende en blijvende-hangende informatie te geven. “Woord en tekstbeeld versterken de boodschap”, voegt Omer er aan toe.
Het enthousiasme van de spreker krijgt een extra dimensie door een eenvoudige maar duidende lay-out en opbouw.
De coach raad aan: “Een goede lay-out vult de boodschap aan en er mag zeker op dit vlak niet overdreven worden.” Dus geen toeters en bellen. Enkel relevante zaken die de boodschap ondersteunen.
Er is geen trend in het presenteren waarneembaar. De essentie blijft al jaren lang hetzelfde. Hoe de boodschap doeltreffend overbrengen is oud kunstje. Het zijn de ondersteunende tools die veranderen.
Voor visuele presentaties zijn de meest gebruikte programma’s nog steeds Powerpoint of Prezi. “En dat zal komende jaren nog steeds zo blijven.”, stelt Omer vast.
Presentatietechnieken leert men door het te doen. Door het uitwerken van een verhaallijn en door het toepassen van communicatietechnieken waarbij de lichaamstaal, de stem en het woordgebruik fundamenteel belangrijk zijn.
Een sterk begin doe je met een passend verhaal, duidende beelden of foto’s. Ijs breekt gemakkelijker door het vertellen van een persoonlijke ervaring. Trek de aandacht door bij de start het publiek vragen te stellen binnen de context van het thema.
Begin met de conclusie van het verhaal en eindig met de conclusie
Las stiltemomenten in en neem 2 minuten tijd voor de bespreking van de inhoud van de slide
Hou de aandacht vast van het publiek door je te verplaatsen. Gebruik lichaamstaal en handgebaren om nadruk te leggen op kernwoorden. Let op: Overdrijven hierin werkt averechts.
Voorzie maximaal 20 (kern)woorden per slide.
Elke presentatie is steeds een uniek verhaal met een basisleidraad.
Hoe was het vroeger? Hoe is het vandaag? Wat brengt de toekomst?
Maak gebruik van fotomateriaal, grafieken en schema’s. Ze versterken de inhoud van de boodschap.
Een goede houding weerspiegeld de mentale ingesteldheid, straalt zelfzekerheid en expertise uit.
Het belang van softskills wordt nog steeds te vaak onderschat. Sterker nog, in tijden van Industry 4.0 worden persoonlijke vaardigheden onmisbaar.
Er is veel baat bij een opleiding in doeltreffend presenteren voor proceseigenaren, (interne) auditoren en leidinggevenden.
In de Allanta workshop word er naast spreekvaardigheden ook aangeleerd vanuit een verhaalperspectief te vertrekken.
Geen nonsenstheorieën maar uitgangspunten die gebaseerd zijn op concrete ervaringen en toetsingen in de praktijk vormen de basis van het gericht helpen.
Leer via juiste methodes bedrijfscommunicatie en cijfermateriaal helder en doeltreffend overbrengen in deze eendaagse workshop.
30 jaar ervaring als trainer-leercoach in specifieke trainingsprogramma’s op maat zoals presenteren, vergaderen en time management. Daarnaast begeleid hij managers, supervisors en teamleiders in leidinggeven met een specifiek leer- en ontwikkelingstraject.