27 januari 2020

Sta jij voldoende stil bij wat er met jouw persoonlijke data gebeurt?

Sta op 28 januari, de European Data Protection Day eens extra lang stil over wie en hoe men jouw persoonlijke data online gebruikt en verwerkt. De Europese wetgeving legt reeds GDPR-regels in gegevensverwerking op maar de grote verantwoordelijkheid blijft uiteindelijk aan jou en de organisatie liggen. Hoe bewust ga jij met informatiebeveiliging en cybersecurity om?

European Data Protection Day

De Europese Raad lanceerde reeds in 2006 de “European Data Protection Day”. Op 28 januari, vieren we de dag toen het oorspronkelijke gegevensbeschermingsverdrag (het zogenaamde Convention 108) werd ondertekend.

Tijdens deze Data Protection Day krijgen Europese burgers de kans om te begrijpen welke persoonlijke gegevens men over hen verzamelt en hoe ze deze verwerken. Het doel is stil te staan bij hun rechten met betrekking tot deze gegevensverwerking.

Jouw persoonlijke data in een digitale wereld

Vandaag de dag staan we er niet meer bij stil, maar onze persoonlijke gegevens zijn niet meer zo persoonlijk als we dat zelf zouden willen. 95% van de wereldwijde data wordt in digitale vorm gecreëerd, getransporteerd en opgeslagen. Jouw persoonlijke informatie kopiëren, wijzigen, vernietigen en ja, zelfs stelen is dus heel eenvoudig. Gelukkig houdt de Data Protection Officer hierin een oogje in het zeil en zijn er internationale richtlijnen in het leven geroepen rond informatieveiligheid en cybersecurity die je eenvoudig integreert in jouw bestaand managementsysteem.

Ga bewust om met dataverwerking

Persoonlijke gegevens van jou en iedereen worden elke seconde van de dag ergens ter wereld verwerkt. Op het werk, bij de dokter of apotheker, de financiële instellingen, nutsmaatschappijen, de overheid, ziekenhuizen. Kortom, overal waar we goederen en diensten kopen, reizen of op het internet surfen. In deze Industry 4.0 is internationale bewustmaking over correct gebruik van digitale persoonsgegevens noodzakelijk. Zeker nu er een switch is naar meer telewerk met meer risico’s op phishing e-mails of computervirussen. Gelukkig is er GDPR die strengere regels oplegt aan bedrijven rond dataverwerking van burgers en klanten. Onze expert in cybersecurity verzamelde verschillende simpele tips voor een veilig internetgebruik.

Begeleiding in data protection en cybersecurity

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over de risico’s verbonden aan de illegale behandeling en oneerlijke verwerking van jouw persoonlijke gegevens?  Allanta begeleidt organisaties in data protection en cybersecurity.

Leertrajecten opleidingen in Cybersecurity en data protection

Meer blogs