7 mei 2019

Wat is het geheim van een lean organisatie?

Het Lean gedachtegoed of Lean Six Sigma is de niet meer weg te denken uit onze economie. Oorspronkelijk werd het door Toyota ingezet in de vorm van Lean Manufacturing, maar ondertussen wordt het veel breder toegepast dan fabricageprocessen: zowel industriële als dienstverlenende organisaties krijgen ermee te maken. Wat is nu het geheim van een lean organisatie? Dirk Roelands legt uit.

Wat is Lean Manufacturing? –  Een filosofie

Wat is Lean Manufacturing? Veel meer dan leanprojecten, het is een doorbakken filosofie!
Dirk Roelens, partner CIMCIL Knowledge Institute legt uit:

 

 

Ik draai al heel wat jaren mee als trainer en consultant rond het lean gedachtengoed. En weet u met welke opmerking ik het vaakst geconfronteerd word? Bedrijfsleiders vertellen me heel fier dat ze al een twee, drie-tal 5S projecten uitgevoerd hebben, dat er een smed project (Single Minute Exchange of Dies) lopende is, dus dat ze goed op weg zijn om een lean bedrijf te worden.
Niet is minder waar. Lean is niet zomaar een collectie techniekjes die je kunt toepassen. Lean is een filosofie, is een basishouding. Heeft te maken met de 7 wastes, maar het is vooral belangrijk dat alle mensen in uw organisatie doordrongen worden van de filosofie van Lean. Dat ze met andere woorden allemaal permanent op zoek gaan naar mogelijkheden om de processen te verbeteren, om ze eenvoudiger te maken, om ze sneller te maken, om ze beter te maken.

“Het is vooral belangrijk dat alle mensen in uw organisatie doordrongen worden van de filosofie van Lean

En dat is precies wat het geheim is van een bedrijf dat lean werkt. En dat is wat we jullie gaan aanleren in onze opleiding.

Zo behaal je certificaat in Lean Green Belt

In deze Lean Green Belt opleiding krijg je niet alleen een volledig inzicht in de essentiële elementen van Lean, je leert ook hoe je die inzichten in de praktijk inzet.

Wie is Dirk Roelens?

Als ‘LEAN Sensei’ begeleidt Dirk organisaties om verbeterprojecten succesvol af te ronden en helpt hij complexe veranderingen binnen bedrijven tot een goed einde brengen.
Dirk is expert in operationel excellence en managementsystemen zoals ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001, ISO 45001 bij Moore Stephens Belgium. Daarnaast is hij ook verantwoordelijk voor CIMCIL, een onafhankelijk trainingscentrum dat focust op opleidingen in supply chain management en LEAN-management. Lees meer.

Meer blogs