28 oktober 2019

Start 2020 met vier opleidingsdagen voor de voedingsindustrie met Alimento

Vanaf 2020 krijgen werknemers uit de voedingsindustrie een extra dag opleiding per jaar. Dat meldt Alimento, het online platform en Belgische sectorvereniging voor de voedingsindustrie. In deze blog vatten we deze nieuwe hervorming samen.

Recht op vier opleidingsdagen

Elke werknemer heeft recht op indiciduele en collectieve opleidingen. Vanaf 1 januari 2020 breidt dit recht uit tot vier opleidingsdagen in de voedingsindustrie van Alimento. Deze extra dag geldt voor werknemers uit de voedingsindustrie per vlotijdsequivalent en per jaar. De wet werkbaar en wendbaar werk van de Federale Overheidsdienst Wergelegenheid Arbeid en Sociaal overleg biedt een antwoord op de uitdagingen van constante evolutie op arbeidsrecht.

Voordelen voor werknemer en werkgever

Financiële voordelen van Alimento

Allanta voerde een QFOR Food scan uit en is nu erkend door Alimento.  Voedingsorganisaties uit paritaire comités 118 en 220 genieten daarom van financiële voordelen als ze kiezen voor onze opleidingen op maat of projectbegeleiding.

Een extra dag collectieve opleiding

Werkgevers genoten al van drie opleidingsdagen tijdens de arbeidsuren. Vanaf 2020 komt er dus een extra dag bij. Nu heeft het personeel recht op bijkomende dag voor collectieve opleidingen.
Bekijk hier het overzicht individuele opleidingen en filter op food. Al onze food opleidingen bieden we ook bedrijfsintern aan. Neem contact op voor een coaching op maat.

Alimento herinnert voedingsbedrijven ook voor deze verplichtingen.

Opleidingsplan verplicht vanaf 20 werknemers

Een opleidingsplan is een overzichtelijke tool om opleidingen te beheren die aansluit met de competentieontwikkeling van werknemers.  Zo’n tabel is verplicht voor alle bedrijven met 20 of meer werknemers. Dit plan moet conform het sectoraal model zijn. Daarbovenop moet er een overlegging plaatsvinden dit plan in de ondernemingsraad of met de syndicale delegatie.

Initiatiefrecht op opleidingsmogelijkheden

Als werknemer beschikt je over een initiatiefrecht voor een gesprek met jouw verantwoordelijke rond eigen opleidingsmogelijkheden.

Opleidingsbilan van Alimento

Alimento bewaart alle gevolgende opleidingen gevolgd via deze portaalsite. Vraag gerust jouw opleidingsbilan aan.

 

Bron: Alimento

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen van Allanta.

Meer blogs