22 november 2018

Laatse wijzigingen rond BRC Food 8

De nieuwe BRC Food issue 8 is gepubliceerd. In deze food blog zetten we de laatste wijzigingen op een rijtje. Wat is er veranderd?

Managementbetrokkenheid

In de context van managementbetrokkenheid zijn er in de nieuwe BRC Food issue 8 aanvullende eisen. De bedoeling is een voedselveiligheidscultuur creëren waarbij alle werknemers zijn betrokken. De ingeplande activiteiten komen in actielijsten. De organisatie moet bewijzen dat men werk maakt van een juiste mentaliteit in voedselveiligheid. Deze toevoeging aan de BRC Food norm moet  het senior management stimuleren om meer aandacht voor voedselveiligheid te creëren.

Klokkenluidersregeling

In de nieuwe norm van de BRC Food issue 8 is de klokkenluidersregeling verplicht. Werknemers moeten de mogelijkheid krijgen om eventuele problematieken binnen de organisatie te melden . Denk aan aspecten rond fraude of het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Al dan niet op een opzettelijke manier.

Audits van het voedselveiligheid- en kwaliteitsmanagementsysteem

Alle onderdelen van de BRC Food Standaard krijgen via een interne audit minstens een jaarlijkse beoordeling. Zo heeft iedere interne audit een afgebakende scope. Hou hierbij rekening met de activiteiten van het voedselveiligheidsplan of HACCP-plan. Hygiëne-inspecties worden opgenomen in een apart programma.

Food Fraud

In de nieuwe BRC Food issue 8 norm verandert er op het gebied van risicobeoordelingen weinig. Food Fraud is wel verder geïntegreerd in het kwaliteitsmanagementsysteem en blijft een belangrijk element in de Standaard.

Food Defense

In de BRC Food issue 8 zijn de vereisten rond Food Defense een stuk concreter beschreven. Zowel interne- als externe productrisico’s moeten mee opgenomen worden. Beheersing van opzettelijke verontreiniging wordt belangrijker.

Omgevingsmonitoring

Microbiologische en allergene besmetting in de omgeving krijgen meer aandacht. Hiervoor moet een analyseprogramma opgezet worden. Deze is gebaseerd op risicoanalyse. De resultaten moeten grondig bekeken worden en negatieve trends aangepakt worden.

Veelgestelde vragen rond BRC issue 8

BRC Global Standards verzamelde veelgestelde vragen rond deze internationale norm in een handig Engelstalig document.

Bedrijfsinterne opleiding voedselveiligheid

Kom in een halve dag alles te weten over de BRC Food 8.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen van Allanta.

Meer blogs