27 januari 2020

Sta jij voldoende stil bij wat er met jouw persoonlijke data gebeurt?

Maak van de European Data Protection Day gebruik om stil te staan wie en hoe men jouw persoonlijke data verwerkt. Europa legt reeds GDPR-regels op maar het is aan de persoon en organisatie om bewuster met data protection en cybersecurity om te gaan.

Persoonlijke data in een digitale wereld

Vandaag de dag staan we er niet meer bij stil, maar onze persoonlijke gegevens zijn niet meer zo persoonlijk als we dat zelf zouden willen. 95% van de wereldwijde data wordt in digitale vorm gecreëerd, getransporteerd en opgeslagen. Jouw persoonlijke informatie kopiëren, wijzigen, vernietigen en ja, zelfs stelen is dus heel eenvoudig. Gelukkig zijn er richtlijnen in het leven geroepen rond informatieveiligheid en cybersecurity die je eenvoudig integreert in jouw bestaand managementsysteem.

Bewust omgaan met dataverwerking

Persoonlijke gegevens van jou en mij worden elke seconde van de dag ergens ter wereld verwerkt. Op het werk, bij de dokter of apotheker, de financiële instellingen, nutsmaatschappijen, de overheid, ziekenhuizen. Kortom, overal waar we goederen en diensten kopen, reizen of op het internet surfen. In deze Industry 4.0 is internationale bewustmaking over correct gebruik van digitale persoonsgegevens noodzakelijk.  Gelukkig is er GDPR die strengere regels oplegt aan bedrijven rond dataverwerking van burgers en klanten.

European Data Protection Day

De Europese Raad lanceerde reeds in 2006 de “European Data Protection Day”. Op 28 januari, vieren we de dag toen het oorspronkelijke gegevensbeschermingsverdrag (het zogenaamde Convention 108) werd ondertekend.

Tijdens deze Data Protection Day krijgen Europese burgers de kans om te begrijpen welke persoonlijke gegevens men over hen verzamelt en hoe ze deze verwerken. Het doel is stil te staan bij hun rechten met betrekking tot deze gegevensverwerking.

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over de risico’s verbonden aan de illegale behandeling en oneerlijke verwerking van jouw persoonlijke gegevens?  Allanta begeleidt organisaties in data protection en cybersecurity.

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen van Allanta.

Meer blogs