7 februari 2023

Zes simpele tips voor jongeren die ook jouw collega’s moeten weten voor een veilig internetgebruik.

Allanta verzamelde zes simpele tips rond veilig internetgebruik voor jongeren. Collega’s die dagdagelijks online data verwerken, staan best ook stil op de mogelijke gevaren die op het internet loeren. Maakt jouw organisatie al werk van cybersecurity?

Gebruik je verstand en verwerk online data veilig met deze tips

Jongeren krijgen steeds meer op vroege leeftijd met het wereldwijde web te maken en zijn zonder sensibilisering een dankbare prooi voor malafide cybercriminelen. Dit geldt spijtig genoeg ook voor werknemers die dagdagelijks online data verwerken. Sta daarom stil op de mogelijke gevaren die op het internet loeren. Start met veilig online werken en gebruik je verstand.

We verzamelden zes tips voor veilig internetgebruik die in de eerste plaats gericht zijn op jongeren. Wees maar zeker dat ook jouw collega’s alle baat bij hebben deze in het dagelijks leven toe te passen.

1) Kies een sterk wachtwoord

Een sterke aanrader is een persoonlijk wachtwoord met een combinatie van kleine letter, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Schijf je wachtwoord nergens op en verander het regelmatig. En natuurlijk, geef het nooit door aan niemand! Meer tips voor sterke en veilige wachtwoorden op Safeonweb.

2) Let op afzenders van e-mails

Ga nooit in op valse e-mails of SMS-berichten die je vragen om je paswoord of financiële hulp. Banken of andere officiële instellingen zullen je NOOIT via email of SMS vragen om je persoonlijke codes. Radio 2 somt in dit artikel bijkomende tips op over valse e-mails van de bank.

3) Bezoek enkel beveiligde websites

Bezoek geen websites waarvan je niet zeker bent dat ze beveiligd zijn. Let op het icoontje met het slot vooraan het webadres en dat dit adres begint met https. De jongerenorganisatie WAT WAT hebben er een grappig filmpje over gemaakt.

4) Oppassen met software en apps

Download nooit zomaar software van het internet want cybercriminelen verpakken hun virussen maar al te graag in aanlokkelijke apps. Op ikbeslis.be meer tips over virussen en apps.

5) Vertrouw geen publieke wifi

Let op met gratis en publieke wifi en laad je GSM of USB-stick nooit op in publieke plaatsen.

6) Deel niet alles op sociale media

Sociale media zijn hot. Echter, let op wat je deelt op het internet. Wie uitpakt met een verre reisbestemming komt misschien bij zijn terugkeer voor een nare verrassing te staan!

Samen streven naar een veiliger en beter internet

De dag voor veiliger internet (Safer Internet Day) wordt sinds 2004 jaarlijks in het begin van de maand februari gehouden. Op deze dag vraagt men wereldwijd aandacht voor veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en mobiele telefoons.
Onder het motto “Samen voor een beter internet” roept dit initiatief van de Europese Commissie (onderdeel van het “Better Internet for Kids”-programma) op tot evenementen en campagnes rondom dit belangrijke thema met als doel van het internet een veilige, creatieve en leuke plaats te maken voor iedereen. Safer Internet Day sluit nauw aan met de European Protection Day die de bevolking bewust wil maken van wat er met hun persoonlijke data gebeurt.

Cybersecurity en informatiebeveiligingssystemen

Wil je meer te weten komen over cybersecurity en de gevaren van het internet?  Allanta helpt organisaties werkt te maken van hun databescherming en informatiebeveiligingssystemen. Deze tweedaagse opleiding toont in de praktijk hoe je een Information Security Management System (ISMS) implementeert en auditeert.

Door Nico De Bock

Ik verdiende mijn sporen op het gebied van Risk Management, data security en controls in een multinationale IT omgeving waar ik wereldwijd verschillende succesvolle audits leidde. Lees meer 

Meer blogs