Quickscan - Analyse Psychosociale Risico's op de werkvloer

Wokshop in company

Vraag gerust naar meer informatie, we helpen je graag verder. Ontdek jouw voordelen als lid.

 

Psychosociale risico's zijn factoren die bedreigend zijn voor het welzijn van de werknemers omdat ze tot psychische of lichamelijke schade kunnen leiden. Het gaat om risico's die een gevolg zijn van blootstelling aan de elementen van de arbeidsorganisatie: de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties op het werk. De welzijnswet op het werk verplicht de werkgever om deze risico',s in kaart te brengen en preventiemaatregelen uit te werken. Een manier om dat snel en efficië,nt te doen, is de Quickscan. Die is gebaseerd op de vragenlijsten van de participatieve SOBANE-DEPARIS methode.

De analyse gebeurt onder de norm van een participatieve workshop: deelnemers gaan samen op zoek naar de psychosociale risico',s op en rond hun werkplek. Daarbij is het de bedoeling dat meteen ook mogelijke preventieve acties in kaart worden gebracht. Die actiepunten kunnen dan worden opgenomen in het jaaractieplan en in het globale preventieplan. Voordeel van deze methode is dat ze in amper acht powerpoint slides een helder beeld geeft van de situatie zoals ze door de werknemers wordt ervaren. Bovendien hangen er concrete handvatten voor verbetering aan vast. De Quickscan is dan ook de perfecte aanzet voor het opzetten van verbeterteams op de werkvloer.

Programma

De Quickscanbestaat uit drie onderdelen: de voorbereiding, de eigenlijke bevraging en de rapportage.

  • Overleg met de werkgever of de interne preventieadviseur, selecteren en uitnodigen van de deelnemers, opstellen van de planning.
  • Introductie van de methode bij de deelnemers, kadering in de welzijnswetgeving.
  • De eigenlijke bevraging: een gefaciliteerd debat met de focus op eenvoudige oplossingen waarbij de werknemers zelf centraal staan.
  • De rapportage en presentatie van de resultaten en de voorgestelde acties.

Het verloop van de Quickscan hangt af van het aantal werknemers, afdelingen, diensten of teams dat moet worden bevraagd. De Quickscan verloopt in nauw overleg met de werkgever of de interne preventieadviseur.

 

Doelgroep

De workshop is in de eerste plaats bedoeld voor werkgevers of interne preventieadviseurs die snel en goedkoop een accuraat beeld willen krijgen van de psychosociale risico',s in hun organisatie of bedrijf, en die daarbij het probleemoplossend vermogen van hun medewerkers optimaal willen benutten. De methode is bij uitstek geschikt voor gebruik in KMO',s.

Praktische informatie

Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals documentatie- en schrijfmateriaal gratis voorzien.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

 

Vraag offerte aan

Wens je meer informatie of een offerte op maat? Vul dan even onderstaand formulier in, wij helpen jou graag verder!

Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.

 

 

 

Gerelateerde
oplossingen

Wist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.

Terug naar overzicht