8D - Probleemoplossende technieken

Eendaagse workshop

Hasselt - 22-11-2022

Inschrijven €545
€475 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid of contacteer ons voor meer info of offerte op maat.

Geen voorkennis vereist

Afwijkingen opsporen in processen

8D is een kwaliteitstechniek waarmee je gestructureerd terugkomende afwijkingen in processen opspoort en nadien verhinderd. 

Elke organisatie ondervindt wel eens technische knelpunten, interne afwijkingen, capaciteitsproblemen, maar ook klachten en kwaliteitsproblemen. 8D is ontstaan in de automotive en steeds populairder in alle sectoren. Logisch, want met 8D pak je courante problemen in jouw bedrijf op een structurele en extreem doeltreffende manier aan. De methode helpt je ook controlemechanismen ontwikkelen om de kwaliteit van jouw producten en diensten nog beter te garanderen.

In deze opleiding leer je in 8 stappen problemen definiëren, analyseren en ga je doelgericht opzoek naar de grondoorzaak.

Voor een uniforme doelgerichte aanpak ontwikkelde Ford Motor Company de "Eight Disciplines 'Problem Solving" of 8D-probleemoplosmethode. Oorspronkelijk bestond 8D uit acht stappen of zogenaamde disciplines. Later kwam er daar een nulde stap bij: de planfase. Deze gedefinieerde grondige aanpak maakt van 8D een alomvattend en een zeer efficiënt instrument in continue verbeteren. 

Problemen oplossen in 8 stappen

 • D0: plannen
 • D1: team samenstellen
 • D2: probleem beschrijven
 • D3: probleem tijdelijk inperken of oplossen
 • D4: oorzaken opsporen
 • D5: oplossingen vinden
 • D6: oplossingen implementeren
 • D7: probleem voorkomen
 • D8: team belonen


Resultaten

Tijdens de workshops maak je kennis met 8D, PDCA, de 5W's, Ishikawa, Pareto en tal van andere zinvolle technieken en methodes om jouw bedrijfsvoering efficiënter te maken. De deelnemers leren problemen correct te definiëren en de oorzaak van de afwijking te bepalen. Deze opleiding is geschikt voor iedereen die betrokken is bij kwaliteitsbeheer.

Programma

Workshop 8D

De methodiek van 8D blijft steeds de rode draad vormen doorheen deze training waarin deze techniek wordt aangeleerd met praktische, herkenbare oefeningen.  

Tijdens de workshop 8D worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • continu verbeteren en PDCA
 • processen en verbeteringen
 • 8 stappen (8D) om een probleem op te lossen
 • teams en teamrollen
 • probleem-afwijking-symptoom
 • tijdelijke acties nemen
 • brainstorming, 5W's, Ishikawa en Pareto
 • oorzaken zoeken
 • permanente acties en effectiviteit
 • opvolging door actieplannen
 • rapportage


Aanvullend cursusmateriaal

De coach geeft deze automotive opleiding in het Engels, tenzij de groep uitsluitend uit Nederlandstalige deelnemers bestaat. Het cursusmateriaal is steeds opgesteld in het Engels. Meer info is verkrijgbaar via onze opleidingscoördinator: opleidingen@allanta.be

Volg nu deze 8D training live online 

De online 8d opleiding is veel meer dan een doorsnee webinar maar sluit nauw aan met de gekende klassikale trainingen. Nog steeds persoonlijk, praktijkgericht en afgestemd op de deelnemers. Nu niet fysiek naast elkaar, maar via MS Teams. Het opleidingsprogramma is afgesteld op een digitale module waar theorie wordt verduidelijkt door middel van oefeningen. De lesinhoud blijft onveranderd en je ontvangt jouw certificaat achteraf. Maak kennis met live Online Trainingen.

 

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die problemen moeten oplossen en die daarvoor een gestructureerde manier willen gebruiken.

Jouw coaches

Gilio Ilse

Coach - Senior Expert Kwaliteit

Meer over Ilse

Muijzers Harry

Senior Trainer - Consultant

Meer over Harry

Praktische informatie

Prijs

Leden: €475 / Niet-Leden: €545
De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 30% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens fysieke dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals schrijfmateriaal gratis voorzien. Bij zowel klassikale als live online trainingen stelt de coach het Allanta opleidingsmateriaal digitaal ter beschikking.

Duur

Dagopleidingen duren 8u en gaan door van 9u tot 17u. Halve dagopleidingen duren 4u en kunnen doorgaan van 9u tot 13u of van 13u tot 17u.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be