APICS CPIM - Certification in Production and Inventory Management | Part 2

Zesdaagse opleiding in Supply Chain Management

Hasselt - 17-11-2022 & 24-11-2022 & 01-12-2022 & 08-12-2022 & 15-12-2022 & 22-12-2022

Inschrijven €2390
€2390 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid of contacteer ons voor meer info of offerte op maat.

Om deel te nemen aan deze opleiding dien je CPIM Part 1 gevolgd te hebben.

Het CPIM - Certified in Production and Inventory Management programma werd in 1973 door APICS ontwikkeld met als doel een uniforme standaard te creëren op het gebied van productie- en voorraadmanagement. Jouw voordeel, de focus en de waarde van deze gecertificeerde opleiding ligt in de validering van jouw kennis en het bevorderen van jouw professionele groei.

Deel 2: CPIM Opleiding 

Het CPIM-programma biedt een alomvattende aanpak voor het beheer van jouw operaties, van planning op lange termijn tot levering van producten. Het benadrukt de integratie van processen en mogelijke optimalisaties in het bedrijf. Deze Allanta opleiding* laat je analyseren en acties implementeren om het operationeel beheer te verbeteren.

*Deze opleiding wordt georganiseerd in samenwerking met het CIMCIl, Officiële Partner voor de APICS-Certificering in België.

APICS CPIM certificatie bestaat uit 2 delen

 1. CPIM Part 1: Basics of Supply Chain Management
  Dit onderdeel biedt een goed overzicht van de concepten, tools en terminologie die eigen zijn aan productie- en voorraadmanagement. Deze driedaagse opleiding: Apics Certification in Production en Inventory Management Part 1 dien je eerst af te ronden alvorens te starten met het tweede deel. 
 2. CPIM Part 2:
 • MPR: Master Planning of Resources
 • DSP: Detailed Scheduling and Planning
 • ECO: Execution and Control of Operations
 • SMR: Strategic Management of Resources


1) Master Planning of Resources

De Master Planning of Resources (MPR module) is een van de 'core competencies'van  Production and Inventory Management. 

De module omvat concepten zoals het transformeren van sales, marketing en zakelijke vereisten naar een doenbaar 'operations planin verscheidene omgevingen. Het haalt ook concepten en methodologiën aan om voorspelde en eigenlijke vraag te beheren van externe klanten, interne klanten en distributienetwerken. Uiteindelijk voorziet de module ook methoden voor het integreren van het sales en operations plan, demand forecasts en klantenvraag in een specifiek schema.

2) Detailed Scheduling and Planning

Deze module focust op de verscheidene technieken voor materiaal- en capaciteitsplannen.

Het omvat gedetailleerde omschrijvingen van Material Requirements Planning (MRP), Capacity Requirements Planning (CRP), voorraadbeheer, inkoop en leverancierplanning. Het voorziet 'material and capacity constrained scheduling' wat van toepassing kan zijn op verscheidene industrieën, waaronder ook de dienstensector. Deelnemers raken ook bekend met concepten zoals supplier partnerships, lean-methodes en outsourcing ,van strategieën en technieken.

3) Execution and Control of Operations

Execution and Control of Operations (ECO) focust op drie gebieden:

 • uitvoering van operationele plannen en schema's
 • controle van de release of work naar de operationele gebieden
 • rapportage van prestatiemeting.

Execution and Control of Operations omvat de principes en technieken die nodig zijn om production en process operations in te plannen, te controleren, te meten en te evalueren. Het behandelt ook de uitvoering van kwaliteitsinitiatieven en continue verbeteringsplannen, alsook de controle en het voorraadbeheer. Ten slotte komen er ook technieken aan bod om prestaties te evalueren en data te verzamelen voor nuttige feedback. 

4) Strategic Management of Resources

De laatste module is de sluit het Production and Inventory Management programma af. Strategic Management of Resources (SMR) omvat high-level denken inzake strategische planning en implementatie van operations.

De SMR - module draait rond de keuze van geschikte methoden en technieken voor specifieke noden, en een waardering voor het geïntegreerde karakter van operations. Specifiek onderzoekt deze module de relatie tussen bestaande en opkomende processen en technologieën, met operations strategy en supply chain gerelateerde functies voor zowel manufacturing als service organisaties. ,

APICS GECERTIFICEERD

Kandidaten die slagen voor het examen krijgen het Internationaal erkend "APICS Certified in Production and Inventory Management" certificaat.

Resultaten

Dit programma geef je een goed overzicht van de concepten, hulpmiddelen en terminologie die specifiek zijn voor productie en voorraadbeheer. Het biedt basisdefinities en concepten voor het plannen en beheersen van de stroom van materialen naar door en uit een organisatie. Het verklaart ook de fundamentele relaties tussen de activiteiten die plaatsvinden in de toeleveringsketen van leveranciers tot klanten.

Het voordeel, de interesse en de waarde van deze gecertificeerde CPIM-training ligt in het feit dat het jouw kennis valideert en jouw professionele ontwikkeling stimuleert.

Programma

CPIM Part 2 is onderverdeeld in 4 modules:

Master Planning of Resources - MPR

 • Demand Management (25%)
 • Sales and Operations Planning (25%)
 • Master Scheduling (25%)
 • Distribution Planning (25%)

Detailed Scheduling and Planning - DSP

 • Planning the Management of Inventory (30%)
 • Scheduler (25%)
 • Planning Operations to support the Priority Plan (25%)
 • Planning Procurement and External Sources of Supply (20%)

Execution and Control of Operations - ECO 

 • Prioritizing and Sequencing work to be Performed (40%)
 • Reporting Results of Activities Performed (40%)
 • Performance Reporting and Feedback (20%)

Strategic Management of Resources - SMR

 • Understanding the Business Environment (25%)
 • Developing the Operations Strategy (45%)
 • Implementing the Operations Strategy (30%)

 

Doelgroep

Een CPIM opleiding is essentieel voor professionals die betrokken zijn bij:

 • productie- en voorraadbeheer
 • planning
 • operationeel management
 • Supply Chain Management
 • bevoorradingsconcepten en bevoorradingsprocessen
 • beheer van de flow

Certificatie

Na het slagen voor het examen, ontvang je het  ,internationaal erkend "APICS Certified in Production and Inventory Management" certificaat. Dit kwalificatiecertificaat is de standaard voor professionele competentie in operations management, wat voor heel wat werkgevers een vereiste is.

Voor het verkrijgen van een APICS CPIM certificaat is noodzakelijk te slagen voor beide examens van de onderdelen van CPIM certificatie (CPIM Part 1 en CPIM part 2).

Praktische informatie

Prijs

Leden: €2390 / Niet-Leden: €2390
De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 30% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens fysieke dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals schrijfmateriaal gratis voorzien. Bij zowel klassikale als live online trainingen stelt de coach het Allanta opleidingsmateriaal digitaal ter beschikking.

Duur

Dagopleidingen duren 8u en gaan door van 9u tot 17u. Halve dagopleidingen duren 4u en kunnen doorgaan van 9u tot 13u of van 13u tot 17u.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be