7 mei 2019

Hoe laat je een team gemotiveerd samenwerken aan doelen?

Boost jouw leidinggeven met deze stappenplan van Blue Wise

Doel: Van opgelegde targets naar motiverende doelstellingen

Kwaliteitsdoelstellingen worden in een productieomgeving opgesteld door het management om te voldoen aan de eisen van de klant en om de kosten voor ‘waste’ te minimaliseren. Als een teamleider deze doelstellingen als opgelegde targets beschouwt en zijn team erop gaat sturen, heeft dat een druk-verhogend effect op de medewerkers. Dit maakt dat het welzijn en de kwaliteit van de motivatie bij de medewerkers afneemt en de inzet om de doelen te halen verlaagt.

De cruciale rol van de teamleider is dus om te weten hoe je met het team aan motiverende doelen werkt

Stap 1: Focus op de invloed van de medewerkers op de doelen

Onderzoek met het team welke impact zij zelf uit oefenen op deze kwaliteit.

Het is zinvoller om de focus te leggen op een activiteit waar mensen zelf invloed op hebben. Hier stelt zich de vraag: wat is, tijdens de gewone werkdag, de concrete impact van de medewerker op de afleverkwaliteit, volumes, veiligheid…? Wat maakt concreet het verschil tussen onvoldoende, goed en uitstekend? Welke verbeteringen lijken ons haalbaar als we hierop focussen?

Stap 2: Koppel de doelen aan de waarden van de medewerker

Arbeiders zijn meestal fier op hun product en hun kennis. Door te vertrekken vanuit hun waardenbeleving, worden de doelen sterker gekoppeld aan de intrinsieke motivatie van de medewerkers.

Stap 3: Toon het voordeel uit de resultaten

Doordat de ene arbeider met de overdracht aan zijn/haar collega een kwaliteitsvol product aanlevert, zorgt dat voor minder ergernis en minder recuperatiewerk.

Werken aan kwaliteit vermindert dus de frustratie die arbeiders doorheen de dag ervaren.  Op die manier gaan prestaties, motivatie en welzijn hand in hand.

Nieuwe uitdagingen

De consultants van Allanta merken meer en meer uitdagingen op de werkvloer die los staan van bijvoorbeeld kwaliteitssystemen en normtrainingen. Naast duurzaam ondernemen,  word er veel aandacht gehecht aan de kwaliteit en welzijn van werknemers. Het belang van softskills wordt nog steeds te vaak onderschat.

De Coacing-experte legt in deze blog uit wat de uitdaging zijn voor leidinggevenden in een productie omgeving.

Workshop leidinggevenden

Hulp nodig bij deze stappen en zoek je meer technieken en tips hoe je met leiderschap specifiek gewenst gedrag in een team of een organisatie stimuleert?
Allanta helpt je graag verder!
Neem vandaag contact op.

Allanta beschikt over tal van opleidingsvormen die focussen op leiding geven.

Meer info: ​Hanneke Kennes

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen van Allanta.

Meer blogs