25 juni 2018

Nieuwe versie ISO 22000 van kracht vanaf 2018

ISO 22000:2018 is nu van kracht. Ken jij de voornaamste nieuwigheden van deze norm in voedselveiligheid? Onze Allanta expert somt ze voor je op.

ISO 22000 internationale norm voor voedselveiligheid

ISO 22000:2018 is een brede, wereldwijd erkende norm bedoeld voor alle organisaties in de voedselketen. Deze richtlijnen in voedselveiligheid gelden voor fabrikanten van levensmiddelen, dierenvoeding en verpakking. Maar ook distributeurs en producenten van machines, reinigingsmiddelen, additieven en ingrediënten komen in aanraking met deze wetgeving. ISO 22000 steunt voornamelijk op het systeem Hazard Analysis and Critical Control Points, beter bekend als HACCP. Dit veiligheidssysteem impliceert een systematische aanpak van de gevaren voor levensmiddelen, zowel fysisch, chemisch, allergeen als microbiologisch.

ISO 22000:2018 vertaalt voedselveiligheidsbeheer in een continu verbeteringsproces. De nieuwe editie biedt meer duidelijkheid voor bedrijven en organisaties die wereldwijd de standaard gebruiken.

De nieuwste verbeteringen van ISO 22000:2018

High-Level Structure

Goedkeuring van de High-Level Structure (HLS) die alle ISO-managementsysteemstandaarden gemeen hebben.  Organisaties in de voedingsindustrie  combineren nu nog makkelijker de ISO 22000:2018 met andere managementsystemen als ISO 9001 of ISO 14001.

Nieuwe risico benadering

De nieuwe ISO 22000 benadert risico’s met een meer omvattende aanpak.  Er is nu een onderscheid inbegrepen tussen een risico op operationeel niveau en op bedrijfsniveau van het managementsysteem.

Betrokkenheid Codex Alimentarius

Er zijn sterke banden met de Codex Alimentarius van de Verenigde Naties, een verzameling van standaarden en richtlijnen met betrekking tot voedsel, productie van levensmiddelen en voedselveiligheid.

Opleiding en begeleiding naar een ISO 2200:2018

Wil je deze certificatie behalen in jouw organisatie, of overstappen naar deze GFSI-erkende standaard voor voedselveiligheid?

Ga voor een (bedrijfsinterne) opleiding of begeleiding door onze Allanta expert in voedselveiligheid.

Meer blogs