10 mei 2019

VDA 6.3 Experten training van Allanta

VDA 6.3 vergeleken met VDA QMC

Bij Allanta krijgen onze automotive coaches regelmatig de vraag waarin onze bekende driedaagse VDA 6.3 Experten training verschilt met de VDA vijfdaagse gegeven door het Quality Managment Center in Duitsland.

Om interne en 2nd party procesauditoren binnen de automotive hier een antwoord te geven, interviewde we onze Allanta expert, Josse Ven.  In deze blog zet Josse de gelijkenissen, verschillen en voordelen van de beide opleidingen op een rijtje.

Wat maakt de driedaagse  VDA 6.3 training van Allanta vzw zo speciaal?

Van de drie dagen, bestaat de Allanta cursus slechts uit tien uur theorie. Hoofdzakelijk ligt de focus op het inoefenen van het programmeren, het plannen en het uitvoeren van audits. Bovendien is deze opleidng op maat van de kwaliteitsnorm IATF 16949. De voorbeelden gekoppeld aan de theorie zijn zeer relevant omdat de situaties zich af spelen in de leefwereld van de deelnemers. Als er nu bijvoorbeeld een cursist actief is bij een bedrijf die fuel cells maakt, dan spelen we in op het auditeren van processen die onderdelen maken van fuel cells. Deze opleiding is interactief en actueel waardoor je de driedaagse beter omschrijft als workshop. Deze voorbeelden zijn gebaseerd op de jarenlange ervaring van de docent, die door VDA als VDA 6.3 auditor gekwalificeerd werd. De docent heeft meer dan duizend product & proces audits op de teller.

Deze lesmethode is, volgens mijn mening, een stuk praktischer, leerrijker en effectiever dan de vijfdaagse cursus die door het Quality Management Center in Duitsland gegeven wordt. We behandelen dezelfde topics in minder dagen.

Bedrijven nodigen regelmatig Allanta uit de cursussen In Company‘ te geven. Terplaatse voeren we échte en geldende audits uit samen met de deelnemers.

Wat zijn de gelijkenissen met VDA?

  1.  Erkend handboek VDA 6.3:2016
    Uiteraard gebruiken we bij Allanta, net als VDA hetzelfde boek, namelijk VDA 6.3:2016. En we geven dezelfde regels mee. De deelnemer krijgt een VDA 6.3 boek dat is inbegrepen in de prijs van de cursus.
  2. Theoretisch examen
    Wie het certificaat  wil verdienen, moet eerst slagen op het theoretisch examen. Deze bestaat uit 10 meerkeuzevragen en 2 voorbeelden die de cursist moet beoordelen en waarvoor hij of zij een stukje rapport moet schrijven.

Wat zijn de verschillen?

Bij VDA QMC gaan ze ervan uit dat deelnemers het handboek niet op voorhand bekijken.
Daarom lezen ze het boek uit in de les. Eigenlijk is het feit dat deelnemers het boek niet uit eigen beweging lezen niet onjuist. Maar wij kiezen ervoor de deelnemers nieuwsgierig te maken en ze de methode zelf te laten ontdekken, gaandeweg, volgens de voorbeelden die wij geven.

Door de vele voorbeelden en het participatief / interactief karakter van de Allanta workshop is de capaciteit echter beperkt: max. 9 deelnemers in tegenstelling tot bij VDA: meer dan 20 deelnemers per cursus.

Welke voordelen bieden Allanta en VDA QMC

De VDA 6.3 audit methode is een erg effectieve werkwijze die toelaat op een haast onfeilbare manier risico’s en afwijkingen te detecteren, in een goede begrijpbare wijze te rapporteren, het geheel op een faire manier.

Voor de ene person zal de meer encyclopedische wijze van VDA aanslaan, voor de andere zal onze praktijk georiënteerde, participatieve methode beter aanslaan. Ik durf uiteraard geloven dat de door Allanta gebruikte methode de beste is.

Voor wie is de Allanta VDA 6.3 experten training interessant?

Zoals gezegd, de VDA 6.3 audit methode is een erg effectieve audit methode indien goed uitgevoerd. Daarom is deze methode toepasbaar in elke omgeving en industrie van enige omvang die massa producten maakt. Echter, de gestelde eisen omvatten de productie beheer methoden en gewoonten uit de automobile industrie. Maar mits een min. aan verbeelding en aanpassing kan het evengoed voor alle soorten industrieën gebruikt worden.

Binnen de automobielindustrie gebruikt elke laag van de automobile leverketen deze methode. De bedrijven die aan Duitse automobielklanten leveren zijn weliswaar verplicht deze methode te gebruiken.

Onze cursus is spijtig genoeg nog niet door VDA erkend. Daarom ontvangt de deelnemer van ons een competentiecertificaat (indien de deelnemer slaagt in haar / zijn examen). Maar niet het VDA-kaartje die door Volkswagen Group AG geëist wordt.

Voor wie is VDA QMC opleiding interessant? 

Voor alle deelnemers die een formele VDA-erkenning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze aan een fabriek van het Volkswagen Konzern leveren.

Meer info: VDA QMC 

Resultaten van de Allanta VDA 6.3 Experten training

De leerresultaten zijn dat de deelnemers op een effectieve manier een VDA 6.3 audit kunnen programmeren, plannen, uitvoeren en opvolgen.

Effectief betekent dat ze de risico’s voor het bedrijf alsook de afwijkingen ten opzichte van de huidige procedures / instructies kunnen detecteren. Het positieve daarvan is dat het bedrijf nóg professioneler wordt en nóg meer klanten en andere stakeholders tevreden stelt.

In de automobile komt kwaliteit neer op:

Een effectieve audit levert daar zeker een goede bijdrage toe.

Wie is Josse Ven?

Josse Ven werkt al 45 jaar in de automobiel, eerst als hulpje in een garage (carrosserie, mechanica, elektronica), daarna als ingenieur en verantwoordeijke binnen het product studiedienst van Renault Vilvoorde. Vervolgens leidde hij een concessie van Renault om daarna een project te leiden in VW Vorst.

Zowel binnen het studiebureau als in de concessie heeft Josse een kwaliteitsbeheersysteem ontwikkeld. Eind 1998 startte hij te auditeren en tegelijkertijd ook hier en daar een kwaliteit beheersysteem te ontwikkelen. Ondertussen staan er meer dan duizend audits op de teller (VDA 6.1, QS 9000, ISO 9001, ISO TS / IATF 16949, SPICE, VDA 6.3, …).

Van de automobielindustrie heeft Josse alle facetten, gewoonten, technieken gezien en ervaren. De expert houdt nog steeds van auto’s maar nog meer van de industrie die ze maakt. Van de prachtige organisatie die het mogelijk maakt voor zovelen onder ons, om voor een relatief prikje, zo’n prachtige machines te kunnen kopen en in alle veiligheid te kunnen gebruiken.

Social: LinkedIn

Deelnemen aan de wokshop vda 6.3

De driedaagse Experten Training is op maat van de IATF16949: 2016 en vindt meermaals plaats dooheen het jaar.
Bekijk hier de details en volgende opleidingsmomenten.

Deze workshop geven de Allanta Coaches ook  intern binnen jouw bedrijf.
Samen voeren we échte en geldende audits uit. Neem vandaag nog contact op.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen van Allanta.

Meer blogs