Automotive Core Tools | Opleidingspakket

Achtdaagse opleidingspakket voor één of meerdere medewerkers

Ga hier voor maatwerk op jouw mensen of organisatie. We helpen je snel verder.

Basiskennis automotive quality management en planning verwacht.

Dit opleidingspakket wordt in 2024 niet meer geven. Graag verwijzen we je door naar de aparte core tool-opleidingen AIAG VDA FMEA, SPC, APQP PPAP en  MSA .

De Automotive Core Tools zijn bedoeld voor alle leden van projectteams die werkzaam zijn op het gebied van product- en procesontwerp en -ontwikkeling. Dit opleidingspakket richt zich in het bijzonder op professionals die zich bezighouden met planning, preproductie, test- en inspectieplanning en kwaliteitsbeheer, maar ook op productiepersoneelsleden.

Om aan de hoge IATF 16949 kwaliteitsnormen van de automotive-industrie te voldoen, is een methodische aanpak cruciaal in alle stadia van het product engineeringproces die onder meer voorziet in professionele planning vóór het begin van de productie. Om deze methodische aanpak gemakkelijker te kunnen implementeren, maakt de industrie gebruik van een aantal tools: de zogeheten Automotive Core Tools.

APQP, PPAP, FMEA, SPC en MSA zijn vijf bewezen methodes om processen binnen Automotive en Manufacturing succesvol en volgens de gangbare normen te optimaliseren. Het spreekt voor zich dat deze 'core tools' voor procesoptimalisatie nog waardevoller zijn voor jouw bedrijf als je ze combineert.

In deze achtdaagse opleiding Automotive Core Tool Training leer je alles wat je moet weten over deze waardevolle technieken die je de vooropgestelde doelen van IATTF 16949 helpen bereiken. 

Doe voordeel als organisatie en verdeel zitplaatsen over meerdere medewerkers

Zo maak je makkelijk van een projectteam Core Tool Experten

1. Je schrijft je als organisatie online in voor de volledige achtdaagse opleiding.

2. Registreer de deelnemende teamleden of stuur een mail naar inschijvingen@allanta.be

3. Onze opleidingscoördinator neemt contact op & je kiest welk teamlid aan welke sessie(s) deelneemt.


Hierdoor kunnen meerdere medewerkers zich uitgebreid verdiepen in verschillende core tools, of voor ze allemaal. Zo neemt bijvoorbeeld een teamlid deel aan de APQP PPAP, de andere aan FMEA, en zo verder. De keuze is aan jullie! 

Extra deelnemers schrijven zich afzonderlijk in aan dagtarief. Goed om te weten, als je je voor elke module apart zou inschrijven, is de totaalprijs 4.622,00 euro voor niet leden, of 4.220,00 voor Allanta leden.  Schrijf hier meerdere deelnemers in of vraag het aan onze opleidingscoördinator Tonnie

✔  makkelijk en voordeligResultaten

Deelnemers die deze opleiding hebben gevolgd, hebben kennis van planningsprocessen en -tools en begrijpen de verbanden tussen de verschillende methoden. Ze weten hoe de afzonderlijke fasen van automotive-projecten inhoudelijk zijn ontworpen en hoe ze de methoden correct en efficiënt moeten inzetten om de geplande resultaten te bereiken.

  • kennis van planningsprocessen en -tools
  • begrijpen van verbanden tussen APQP, PPAP, FMEA, SPC en MSA 
  • weten hoe de afzonderlijke fasen van automotive-projecten inhoudelijk zijn ontworpen
  • hoe de methoden correct en efficiënt in te zetten om de geplande resultaten te bereiken

Programma

1) APQP/MLA

Advanced Product Quality Planning (APQP) is een gestructureerde methode om de stappen te definiëren die nodig zijn om tot een product te komen dat aan de klantspecifieke eisen voldoet. APQP levert de vereisten, specificaties, betrouwbaarheids- en ontwerpdoelen, voorlopige speciale kenmerken, timing en begeleiding voor alle activiteiten en tools, inclusief de overige Quality Core Tools. APQP is een toepassing binnen het Amerikaanse AIAG en MLA - Maturity Level Assurance - is gelijkaardige tegenhanger van het Duitse VDA. 

In deze eendaagse opleiding leert de coach je een APQP opstellen en het proces hiervan beheersen met een Control Plan. Volledig volgens de 3e editie 2024.

Wie zich volledig wil verdiepen in Maturity Level Assurance for New Parts raden we de tweedaagse opleiding van VDA QMC aan.


2) PPAP/PPA

Met een correct Production Part Approval Process (PPAP) toon je als leverancier aan jouw klanten dat alle speciale kenmerken van jouw product zich op een aanvaardbaar niveau van stabiliteit en capabiliteit (Cpk) bevinden en dat jouw product aan de klantspecifieke eisen voldoet.

Voordat een toeleverancier in de automobielindustrie kan overgaan tot serie-leveringen moet het product en het productieproces worden vrijgegeven door de klant. De 2 meest toegepaste vrijgave procedures zijn PPAP en VDA 2. 

Tijdens deze eendaagse opleiding legt de coach het vrijgaveproces uit volgens AIAG (PPAP) en vergelijkt deze met VDA 2 (PPA).

Leveranciers die vallen onder VDA-eisen en een verdiepingsopleiding zoeken in PPA - Production process and product approval, verwijzen we graag naar de tweedaagse VDA QMC opleiding.

3) AIAG VDA FMEA

Failure Mode and Affects Analyse is een onmisbaar hulpmiddel bij de analyse van mogelijke manieren waarop (een wijziging in) een process kan falen. FMEA onderzoekt ook de gevolgen van een mogelijk falen.

Tijdens deze tweedaagse opleiding (VDA QMC ID442) krijgen onervaren gebruikers de basis in de geharmoniseerde FMEA. 


4) MSA - Measurement System Analysis - Meetsysteemanalyse conform AIAG & VDA 5 

Measurement System Analysis (MSA) wordt gebruikt om de statistische eigenschappen van procesmeetsystemen te beoordelen en de prestaties van een bedrijfsproces foutloos te meten. MSA is dan ook al langer als eis opgenomen in de normen IATF 16949:2016 en ISO 17025.


5) SPC - Statistische Procescontrole - expertopleiding

Statistische procescontrole (SPC) is een beproefde techniek om het verloop van een proces te registreren en de stabiliteit en capabiliteit van een proces weer te geven. SPC is ook ten zeerste aangewezen om te voldoen aan onder meer ISO 14001:2015 milieumanagement, ISO 17025 labonorm en Total Quality Management (TQM).

Gedurdende twee dagen worden alle begrippen en tools aan de hand van oefeningen verduidelijkt.

 

Doelgroep

  • alle leden van projectteams die werkzaam zijn op het gebied van product- en procesontwerp en -ontwikkeling.
  • professionals in planning, preproductie, test- en inspectieplanning en kwaliteitsbeheer,
  • productiepersoneelsleden


Aanvullend cursusmateriaal

De coach geeft deze automotive opleiding in het Engels, tenzij de groep uitsluitend uit Nederlandstalige deelnemers bestaat. Het cursusmateriaal is steeds opgesteld in het Engels. Meer info is verkrijgbaar via onze opleidingscoördinator: info@allanta.beCertificatie

Deelnemers ontvangen voor elk gevolgde module een Allanta certificaat van deelname. 

Praktische informatie

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Annulatievoorwaarden

Voor bedrijfsinterne projecten verwijzen we naar de algemene voorwaarden en de voorwaarden in de aangeboden offerte.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

 

Vraag offerte aan

Laat hier van je horen. We helpen je snel verder.
 

Schrijf je in voor de Allanta nieuwsbrief! Ik ben geïnteresseerd in:
General Manufacturing & Services
Automotive
Food
Medical

Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.