MSA - Measurement System Analysis | Automotive Core Tools

Tweedaagse Workshop

Hasselt - 13-11-2024 & 14-11-2024

Inschrijven €1024
€890 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid.

Geen voorkennis vereist

Read in English

MSA of Measurement System Analysis is onontbeerlijk als je de prestaties van een bedrijfsproces foutloos wil meten. Tijdens de tweedaagse Allanta-opleiding over MSA leer je hoe je correcte meetprocessen opzet en toepast.

Met de slagzin "Meten is weten" is iedereen het wellicht eens en terecht. En toch leidt de meten-is-weten-filosofie ook meer dan eens tot problemen. De oorzaak is duidelijk: het meetsysteem voldoet niet aan de eisen om een betrouwbare uitspraak te doen over bepaalde product- of proceskenmerken. Zo gebeurt het weleens dat een goed product 'onterecht' wordt afgekeurd door een foutieve meting.

In moderne bedrijven staan de proceskarakteristieken garant voor conforme producten. 'Kritische' en 'belangrijke' productkenmerken moeten alsnog gemeten worden. Het is van groot belang als producent om meetvariatie en processpreiding van elkaar te scheiden en zo jouw productkwaliteit en procescapabiliteit beter te evalueren.

MSA Measurement System Analysis

Kennis van MSA - wat staat voor Measurement System Analysis  of meetsysteemanalyse - is van niet te onderschatten belang voor elk bedrijf dat aan procesverbetering werkt, dat de kosten wil terugdringen en dat haar klanten tevreden wil stellen met producten en diensten van wereldklasse. MSA is dan ook al lang als eis opgenomen in de normen IATF 16949 en ISO 17025.

Resultaten

Tijdens de opleiding maak je nader kennis met meetsystemen en alle basisbegrippen. Je leert invloedfactoren, attributieve meetsystemen en grafieken analyseren. Ook de MSA uit ISO/TS en IATF 16949 komt aan bod. Na afloop van de MSA-opleiding kan je zelf een meetsysteemanalyse uitvoeren, de resultaten ervan interpreteren en de meetkwaliteit duidelijk weergeven.

Op het einde van de training moeten deelnemers in staat zijn om:
 • een meetsysteemanalyse (MSA) uit te voeren
 • de resultaten van een MSA te interpreteren
 • de kwaliteit van het meetproces in kwantificeerbare grootheden weer te geven
 • een oordeel te kunnen geven over de bruikbaarheid van een meetmethode
 • voorstellen tot verbetering te formuleren

Programma

MSA-opleiding op basis van VDA 5 en AIAG

Deze opleiding s gebaseerd op zowel de VDA 5 (voor Duitse klanten, maar ook aanvaard door Franse OEM) als de AIAG (Amerikaanse OEM, en tot nu het meest toegepaste systeem). Deze MSA-eisen zijn op hun beurt gebaseerd op internationaal erkende normen, zoals ISO 10012 en EN 13005 (GUM).

Tijdens deze tweedaagse opleiding worden de deelnemers vertrouwd gemaakt met:
 • MSA in IATF 16949:2016
 • definitie van een meetsysteem en van een meetproces
 • attributieve en variabele meetsystemen
 • afleesfout / discriminatie
 • meetonzekerheid, faktor k.
 • systematische meetafwijking (Bias)
 • lineariteit
 • stabiliteit
 • herhaalbaarheid
 • reproduceerbaarheid
 • GRR
 • analyse van invloed factoren
 • berekening van GRR
 • analyse van de grafieken uit de studie
 • analyse van attributieve meetsystemen
 • opvolging

 

Doelgroep

De opleiding is bestemd voor medewerkers en leidinggevenden binnen de Kwaliteitsafdelingen (QA, QC, SQA, SQE), labomedewerkers en -leidinggevenden, kalibratie- en ijkverantwoordelijken, O&O / projectmedewerkers en leidinggevenden.

Aanvullend cursusmateriaal

De coach geeft deze automotive opleiding in het Engels, tenzij de groep uitsluitend uit Nederlandstalige deelnemers bestaat. Het cursusmateriaal is steeds opgesteld in het Engels. Meer info is verkrijgbaar via onze opleidingscoördinator: opleidingen@allanta.be


Jouw coaches

Kristel Appeltans

Allanta Coach - Automotive Quality

Meer over Kristel

Tom Tenbergen

Coach - Automotive Quality

Meer over Tom

Praktische informatie

Prijs

Leden: €890 / Niet-Leden: €1024
De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 30% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens fysieke dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals schrijfmateriaal gratis voorzien. Bij zowel klassikale als live online trainingen stelt de coach het Allanta opleidingsmateriaal digitaal ter beschikking.

Duur

Dagopleidingen duren 8u en gaan door van 9u tot 17u. Halve dagopleidingen duren 4u en kunnen doorgaan van 9u tot 13u of van 13u tot 17u.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.


Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

 

Bedrijfsinterne opleiding

Laat hier van je horen. We helpen je snel verder.
 

Schrijf je in voor de Allanta nieuwsbrief! Ik ben geïnteresseerd in:
General Manufacturing & Services
Automotive
Food
Medical

Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.