APQP - PPAP | MLA - PPA | Automotive Core Tools

Tweedaagse opleiding

Hasselt - 15-02-2022 & 16-02-2022

Hasselt - 23-05-2022 & 24-05-2022

Hasselt - 27-09-2022 & 28-09-2022

Inschrijven €1024
€890 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid of contacteer ons voor meer info of offerte op maat.

 

Kwaliteit en timing vooropstellen

Een succesvol APQP-traject als dé vereiste voor PPAP

APQP staat voor "Advanced Product Quality Planning" en MLA voor "Maturity Level Assurance" wat meestal vrij vertaald wordt als 'Projectmanagement'. Beide zijn gestructureerde methodes in de automobielindustrie die de ontwikkeling van een product of de voorbereiding van een productieproces in goede banen leiden. APQP is een toepassing binnen het Amerikaanse AIAG en MLA is gelijkaardige tegenhanger van het Duitse VDA. Deze eendaagse opleiding benaderd beide principes. 

APQP en MLA bieden een leidraad bij het definiëren en vaststellen van de noodzakelijke stappen die leveranciers moeten uitvoeren, zodat een project enerzijds tijdig afgerond wordt en dat anderzijds alle klanteisen zijn voldaan.

Doelstelling APQP 

De doelstelling van APQP? Een effectieve communicatie handhaven tussen alle betrokken partijen om te garanderen dat alle stappen tijdig worden afgerond. Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak die late wijzigingen tegengaat en garandeert dat deze drie basiselementen aanwezig zijn:

 • het gebruik van de juiste middelen voor een kwalitatief hoogstaand product
 • het realiseren van het product tegen de laagst mogelijke kost
 • het tijdig opleveren van het product

PPAP: het contract tussen klant en leverancier

Voordat een toeleverancier in de automobielindustrie mag overgaan tot serieleveringen moet de klant het product en het productieproces vrijgeven. De twee meest toegepaste vrijgave-procedures zijn PPAP en PPA (VDA 2). Enkel een succesvol APQP-traject brengt PPAP of "Production Part Approval Process", tot een goed einde. Het PPAP is een deel van het contract tussen klant en leverancier en er zijn strikte voorwaarden aan gekoppeld. Het PPAP-dossier levert het bewijs dat de leverancier alle klantspecifieke eisen begrepen heeft en hieraan voldoet. Leveranciers die vallen onder VDA-eisen, gebruiken MLA/RGA - Maturity Level Assurance for New Parts  om tot een succesvol PPA Production Process and Product Approval te komen

PPAP is een verplicht onderdeel van de IATF 16949, maar APQP en PPAP worden niet alleen toegepast binnen IATF 16949:2016: ze zijn ook voor andere productiebedrijven toepasbaar. Het zijn succesvolle methodes voor het vrijgeven van nieuwe producten en processen en het verbeteren van nieuwe producten en processen.

Resultaten

Na het volgen van deze training ben je in staat, de klantspecifieke eisen met betrekking tot product- en procesvoorbereiding en vrijgave in hun onderlinge verband te plaatsen. Je kan een APQP proces organiseren volgens de binnen het automotive domein aanvaarde standaard en leidend tot een vrijgave van het product en proces welke voldoet aan de automotive eisen. 

Programma

Voordat een toeleverancier in de automobielindustrie kan overgaan tot serie-leveringen moet het product en het productieproces worden vrijgegeven door de klant. De 2 meest toegepaste vrijgave procedures zijn PPAP en PPA (VDA 2). Tijdens deze tweedaagse opleiding geeft de automotive expert uitleg over projectmanagement (APQP) het vrijgave proces (PPAP / PPA) volgens AIAG en VDA 2.


Tijdens deze praktische workshop leer je:

 • De verschillende fases tijdens project management / APQP.
 • Welke APQP elementen doorslaggevend zijn voor een succesvol ontwikkelingstraject (100% APQP garandeert reeds 85% PPAP).
 • De vereiste in- en outputs per fase.
 • Er wordt een verklaring gegeven van de PPA(P) elementen en de mogelijke submission levels.
  • introductie: Wat? Waarom? 
  • toepassingsgebied: wanneer is een vrijgave PPAP / PPA vereist?
  • planning en afstemming van het PPAP / PPA  proces.
  • de mogelijk "submission-levels"
  • de vereiste documenten en registraties volgens AIAG en VDA 2
  • de vereiste archiveringsperiode.
  • vergelijk/de verschillen van het vrijgave proces volgens PPAP en VDA 2
  • praktijkvoorbeeld: bespreken/behandelen van een VDA 2 dossier.

   Deze opleiding maakt ook deel uit van de zesdaagse Automotive Core Tool training.


    

   Doelgroep

   Deze opleiding is bedoeld voor alle personen die in hun werkomgeving geconfronteerd worden met PPAP of PPA.


   Aanvullend cursusmateriaal

   De coach geeft deze automotive opleiding in het Engels, tenzij de groep uitsluitend uit Nederlandstalige deelnemers bestaat. Het cursusmateriaal is steeds opgesteld in het Engels. Meer info is verkrijgbaar via onze opleidingscoördinator: opleidingen@allanta.be


   Jouw coaches

   Dimitri van Hilst

   Coach - Senior Expert Automotive

   Meer over Dimitri

   Muijzers Harry

   Senior Trainer - Consultant

   Meer over Harry

   Ven Josse

   Lead Auditor ISO 9001 & IATF 16949

   Meer over Josse

   Praktische informatie

   Prijs

   Leden: €890 / Niet-Leden: €1024
   De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
   KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 30% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

   Opleidingen op maat

   Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

   Contacteer ons voor meer informatie.
   Lunch & lesmateriaal inbegrepen

   Tijdens fysieke dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals schrijfmateriaal gratis voorzien. Bij zowel klassikale als live online trainingen stelt de coach het Allanta opleidingsmateriaal digitaal ter beschikking.

   Duur

   Dagopleidingen duren 8u en gaan door van 9u tot 17u. Halve dagopleidingen duren 4u en kunnen doorgaan van 9u tot 13u of van 13u tot 17u.

   Annulatievoorwaarden

   Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

   ontvangen een getuigschrift van deelname.

   Nog vragen?

   Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

   info@allanta.be