APQP staat voor "Advanced Product Quality Planning" en MLA voor "Maturity Level Assurance" wat meestal vrij vertaald wordt als projectmanagemen. Beide zijn gestructureerde benaderingen die product- en proces design in de automobielindustrie in goede banen leiden. APQP en MLA bieden een leidraad bij het definiëren en vaststellen van de noodzakelijke stappen die leveranciers moeten uitvoeren, zodat een project enerzijds tijdig afgerond wordt en dat anderzijds alle klanteisen zijn voldaan.
De doelstelling van APQP en MLA? Een effectieve communicatie handhaven tussen alle betrokken partijen die garanderen dat alle stappen tijdig worden afgerond. Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak die late wijzigingen tegengaat en garandeert dat volgende drie basiselementen aanwezig zijn:
APQP is een toepassing binnen het Amerikaanse AIAG en MLA is gelijkaardige tegenhanger van het Duitse VDA.
Voordat een toeleverancier in de automobielindustrie mag overgaan tot serieleveringen moet de klant het product en het productieproces vrijgeven. De twee meest toegepaste vrijgave-procedures zijn PPAP en PPA (VDA 2).
Enkel een succesvol APQP-traject brengt PPAP of "Production Part Approval Process", tot een goed einde. Het PPAP is een deel van het contract tussen klant en leverancier en er zijn strikte voorwaarden aan gekoppeld. Het PPAP-dossier levert het bewijs dat de leverancier alle klant specifieke eisen begrepen heeft en hieraan voldoet.
Leveranciers die vallen onder VDA-eisen, gebruiken MLA/RGA - Maturity Level Assurance for New Parts om tot een succesvol PPA Production Process and Product Approval te komen
PPAP is een verplicht onderdeel van de IATF 16949, maar APQP en PPAP worden niet alleen toegepast binnen IATF 16949:2016: ze zijn ook voor andere productiebedrijven toepasbaar. Het zijn succesvolle methodes voor het vrijgeven van nieuwe producten en processen en het verbeteren van nieuwe producten en processen.
Tijdens deze tweedaagse Core Tool Training geeft de automotive expert uitleg over projectmanagement (APQP end MLA) en het vrijgaveproces (PPAP / PPA) volgens AIAG en VDA 2.
Tijdens deze praktische workshop leer je:
Deze opleiding maakt ook deel uit van de zesdaagse Automotive Core Tool Expert Training.
Deze opleiding is bedoeld voor alle personen die in hun werkomgeving geconfronteerd worden met PPAP of PPA.
De coach geeft deze automotive opleiding in het Engels, tenzij de groep uitsluitend uit Nederlandstalige deelnemers bestaat. Het cursusmateriaal is steeds opgesteld in het Engels. Meer info is verkrijgbaar via onze opleidingscoördinator: opleidingen@allanta.be
Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.
Contacteer ons voor meer informatie.Voor bedrijfsinterne projecten verwijzen we naar de algemene voorwaarden en de voorwaarden in de aangeboden offerte.
ontvangen een getuigschrift van deelname.Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.
info@allanta.beWist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.
Terug naar overzicht