APQP (MLA) & PPAP / PPA & PPF (AIAG & VDA 2)

Eendaagse opleiding

Hasselt - 16-04-2020

Aalst - 26-05-2020

Inschrijven vanaf €581
€505 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid of contacteer ons voor meer info of offerte op maat.

 

Kwaliteit en timing vooropstellen

Een succesvol APQP-traject als dé vereiste voor PPAP

APQP (MLA) staat voor "Advanced Product Quality Planning" wat meestal vrij vertaald wordt als 'Projectmanagement'. Het is een gestructureerde methode die de ontwikkeling van een product of de voorbereiding van een productieproces in goede banen leidt. APQP biedt namelijk een leidraad bij het definiëren en vaststellen van de noodzakelijke stappen die men moet uitvoeren, zodat een project enerzijds tijdig afgerond wordt en dat anderzijds alle klanteisen zijn voldaan.

Doelstelling APQP

De doelstelling van APQP? Een effectieve communicatie handhaven tussen alle betrokken partijen om te garanderen dat alle stappen tijdig worden afgerond. Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak die late wijzigingen tegengaat en garandeert dat deze drie basiselementen aanwezig zijn:

 • Het gebruik van de juiste middelen voor een kwalitatief hoogstaand product
 • Het realiseren van het product tegen de laagst mogelijke kost
 • Het tijdig opleveren van het product

PPAP: het contract tussen klant en leverancier

Voordat een toeleverancier in de automobielindustrie kan overgaan tot serieleveringen moet de klant het product en het productieproces vrijgeven. De twee meest toegepaste vrijgave-procedures zijn PPAP (PPA) en VDA 2. Enkel een succesvol APQP-traject brengt PPAP of "Production Part Approval Process", tot een goed einde. Het PPAP is een deel van het contract tussen klant en leverancier en er zijn strikte voorwaarden aan gekoppeld. Het PPAP-dossier levert het bewijs dat de leverancier alle klantspecifieke eisen begrepen heeft en hieraan voldoet.

PPAP is een verplicht onderdeel van de IATF 16949, maar APQP en PPAP worden niet alleen toegepast binnen IATF 16949:2016: ze zijn ook voor andere productiebedrijven toepasbaar. Het zijn succesvolle methodes voor het vrijgeven van nieuwe producten en processen en het verbeteren van nieuwe producten en processen.

Workshop APQP & PPAP / PPA-PPF volgens AIAG en VDA 2

Wil je zelf in staat zijn om:

 • De klantspecifieke eisen met betrekking tot product- en procesvoorbereiding en -vrijgave in hun onderlinge verband te plaatsen?
 • Een APQP-proces te organiseren dat voldoet aan de standaard binnen het automotive domein é,n dat leidt tot een vrijgave van het product en proces volgens de automotive eisen?


Dan is onze ééndaagse workshop je op het lijf geschreven. Tijdens deze opleiding geven we uitleg over projectmanagement (APQP) en het vrijgaveproces (PPAP / PPA / PPF) volgens AIAG en VDA 2.

Deze opleiding maakt ook deel uit van de zesdaagse Automotive Core Tool training.

Resultaten

Na het volgen van deze training ben je in staat, de klantspecifieke eisen met betrekking tot product- en procesvoorbereiding en vrijgave in hun onderlinge verband te plaatsen. Je kan een APQP proces organiseren volgens de binnen het automotive domein aanvaarde standaard en leidend tot een vrijgave van het product en proces welke voldoet aan de automotive eisen. 

Programma

Voordat een toeleverancier in de automobielindustrie kan overgaan tot serie-leveringen moet het product en het productieproces worden vrijgegeven door de klant. De 2 meest toegepaste vrijgave procedures zijn PPAP en VDA 2. Tijdens deze ééndaagse opleiding wordt uitleg gegeven over projectmanagement (APQP) het vrijgave proces (PPAP / PPA / PPF) volgens AIAG en VDA 2.


Tijdens deze praktische workshop leer je:

 • De verschillende fases tijdens project management / APQP.
 • Welke APQP elementen doorslaggevend zijn voor een succesvol ontwikkelingstraject (100% APQP garandeert reeds 85% PPAP).
 • De vereiste in- en outputs per fase.
 • Er wordt een verklaring gegeven van de PPA(P) elementen en de mogelijke submission levels.
  • Introductie: Wat? Waarom? 
  • Toepassingsgebied: wanneer is een vrijgave PPAP / PPA vereist?
  • Planning en afstemming van het PPAP / PPA  proces.
  • De mogelijk "submission-levels"
  • De vereiste documenten en registraties volgens AIAG en VDA 2
  • De vereiste archiveringsperiode.
  • Vergelijk/de verschillen van het vrijgave proces volgens PPAP en VDA 2
  • Praktijkvoorbeeld: bespreken/behandelen van een VDA 2 dossier.

 

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor alle personen die in hun werkomgeving geconfronteerd worden met PPAP. 

Jouw coaches

Muijzers Harry

Senior Trainer - Consultant

Meer over Harry

Van Hilst Dimitri

Senior Trainer - Consultant

Meer over Dimitri

Ven Josse

Lead Auditor ISO 9001 & IATF 16949

Meer over Josse

Praktische informatie

Prijs

Leden: €505 / Niet-Leden: €581
De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 30% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals documentatie- en schrijfmateriaal gratis voorzien.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

ontvangen een getuigschrift van deelname.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

Gerelateerde
oplossingen

Wist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.

Terug naar overzicht