Risicoanalyse met HACCP en FMEA | voedselveiligheid

Introductie en verschillen HACCP en FMEA

Vraag gerust naar meer informatie, we helpen je graag verder. Ontdek jouw voordelen als lid.

Geen voorkennis vereist

Hazards Analyses Critical Control Point

HACCP en FMEA zijn beide preventieve systemen voor de beheersing van de veiligheid van voedingsproducten voor de consument.

De afkorting HACCP staat voor Hazards Analyses Critical Control Point en is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Deze had behoefte aan een snelle manier om mogelijke risico's in voedsel te identificeren waardoor onveilige productie van voedingsmiddelen voorkomen wordt i.p.v. achteraf geconstateerd.

In de levensmiddelenindustrie is het gebruik van HACCP als risicoanalyse methode vereist. Met deze methode worden de risico's inzake voedselveiligheid voorspeld. Maar daarmee is de methode ook onvolledig. Naast risico's voor voedselveiligheid zijn er ook risico's voor voedselkwaliteit. Deze worden normaliter niet in de HACCP gevarenanalyse meegenomen, alhoewel dit wel mogelijk is.

Failure Mode and Effects Analysis

De FMEA methode (Failure Mode and Effects Analysis) is minder gestructureerd, maar kan in meer gevallen toegepast worden en is dus de aangewezen methode om risico's inzake voedselkwaliteit in kaart te brengen. Het kan worden gebruikt om procesrisico's, productrisico's of risico's geassocieerd met het gebruik van het product in kaart te brengen.

Programma

  • Wat is HACCP / FMEA ?
  • Wettelijke regelingen, verplichtingen, tips &, tricks
  • Hoe zet je een dergelijk systeem op? Een stappenplan
  • Principes HACCP: gevarenanalyse, CCP's, limieten, controle, correctieve acties, documentatie
  • Principes FMEA: kans, ernst & detecteerbaarheid

 

Doelgroep

We richten ons met deze opleiding tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie of van andere organisaties die met HACCP / FMEA willen of moeten werken.

Jouw coaches

Notebaert Eveline

Coach - Expert

Meer over Eveline

Praktische informatie

Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals documentatie- en schrijfmateriaal gratis voorzien.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

 

Vraag offerte aan

Wens je meer informatie of een offerte op maat? Vul dan even onderstaand formulier in, wij helpen jou graag verder!

Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.

 

 

 

Gerelateerde
oplossingen

Wist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.

Terug naar overzicht