Berrie Posthuma

Sustainability Change Coach

 • Business continuity
 • Duurzaam Ondernemen
 • Kwaliteit
 • Milieu
 • Veiligheid

 

Wie is Berrie

Ik ben een echte familieman. Afkomstig uit Nederland, vlak aan de grens met België. Mijn ouders waren zelfstandigen waardoor ik het ondernemen al op jonge leeftijd meekreeg. Wat zich uitte tot de nieuwsgierige actieveling wie ik vandaag ben met een vurige passie voor kwaliteit, veiligheid, milieu en duurzaamheid.

 

Expertise en achtergrond

Hoe ik in kwaliteit en duurzaamheid terecht kwam. 

Ik hou van dingen uitzoeken en dat in combinatie met mijn natuurlijke voeling voor techniek, bracht me in de richting van de automobiel. Hierin werkte ik bij verschillende bedrijven aan uiteenlopende verbeterprojecten waarover ik de leiding kreeg.

 

Later wisselde ik de rol als afdelingsmanager om naar productiemanager in een maatbedrijf. Vervolgens werd ik kwaliteitsmanager bij eerst een fabrikant van zonnecellen en nadien als QSE manager bij interieurbekleding van voertuigen.

 

Al deze opgebouwde kennis en ervaring stuurde me uiteindelijk tot HQ Lead Auditor Europe. In deze rol heb ik de Europese organisatie en de lokale productie locaties begeleid naar de overgang van ISO-TS naar de nieuwe IATF 16949 norm, maar ook de implementatie van ISO 14001, 50001, en de OHSAS 18001 (de huidige ISO 45001). In 2018 kon ik mijn ervaring en kennis maximaal gebruiken in mijn nieuw rol als QEHS (Quality Environment, Health and Safety ) Director.

 

Kwaliteit zit er goed ingeburgerd, maar milieu en veiligheid is mijn extra focus.

 

Wat ik versta onder duurzaamheid.

Duurzaamheid gaat om het hergebruiken van grondstoffen. Men legt de link vaak met circulaire economie. Klinkt mooi, maar bij duurzaam ondernemen komt er meer bij kijken dan grondstoffen alleen.

 

Schakel me in voor onder andere:

 • Triple E-scan: Gezondsheidscheck voor kmo’s in duurzaam ondernemen
 • Business continuity Plan (opstellen en invoeren)
 • Afval-reductie
 • Energie-reductie
 • Kwaliteit (ISO 9001, IATF 16949)
 • Milieu (ISO 14001, ISO 50001)
 • Veiligheid (ISO 45001)
 • Leveranciersaudits
 • Gap-analyses en interne audits

 

Waar organisaties nu mee moeten bezig moeten zijn om morgen te blijven bestaan.
Het klimaat is zodanig veranderd dat bedrijven en organisaties rekening moeten gaan houden met natuurverschijnselen als extreme hitte en droogte. De milieu-impact heeft indirecte gevolgen over de hele distributieketen. De organisatie zelf is er misschien wel op voorbereid, maar hoe zit het met hun kritieke leveranciers, en hun transport van goederen en producten?

 

“De milieu-impact heeft indirecte gevolgen over de hele distributieketen.”

 

Verder is er de Europese wetgeving die bedrijven wil motiveren anders om te gaan met hun grondstofgebruik en de verbranding van grondstoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Weet dat in de aanloopfase Co2 uitstoot en het afvoeren van afval extreem duurder gaat worden. Wie nog geen investeringen heeft gedaan in het verminderen van afval of de uitstoot van CO2, doet dit best zo snel mogelijk.

 

“Bepaal de risico’s die je aanvaardbaar vindt”

 

Wacht niet tot de overheid voorzorgsmaatregelen en restricties, en boetes gaat opleggen, maar neem op voorhand al maatregelen. Wees bewust van de beperkte grondstoffen die er zijn en bepaal wat voor risico’s je als onderneming aanvaardbaar vindt.

 

Aanpak

Ik  adviseer, begeleid en ondersteun bedrijven en organisaties. Zowel tijdens opleidingen alsook bij projectbegeleiding probeer ik bedrijven en organisaties mee te nemen in het verhaal en laat ik ze zelf opzoek gaan naar het waarom. Leren draait voor mij om ervaringen delen met praktijkvoorbeelden. En dat is belangrijker dan de theorie.

 

Waarom ik voor Allanta koos
Ik ken Allanta al heel lang van toen het nog CKZ (Centrum Kwaliteitszorg Limburg) noemde. Mijn meeste kennis van automotive heb ik daar opgedaan. De kwaliteit van de opleidingen met de persoonlijke terugkoppeling van de coaches is me bijgebleven. Het kennishuis boordevol praktijkervaring is tot de dag van vandaag nog steeds zo sterk waar ik dolgraag deel van wil uitmaken.

 

Aan de slag met Berrie in jouw eigen project rond duurzaamheid?

  Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.