Erna Grosemans

Sustainability Change Coach

  • Business continuity
  • Duurzaam Ondernemen
  • Kwaliteit
  • Milieu

 

Wie is Erna

Je omschrijft me het best met de woorden hands-on, gezond boerenverstand en perfectionist.

 

Ik ben een nieuwsgierige generalist wat er voor zorgt dat ik eenvoudig de essentie uit een breed interesseveld haal die ik dan toepas in mijn professionele leven.
Na een uitgebreide actieve carrière heb ik mijn uitdaging gevonden als duurzaamheidscoach, dewelke ik met plezier combineer met het trotse moeder zijn van twee zonen, en grootmoeder van vijf kleinkinderen.

 

Expertise en achtergrond

Hoe ik in duurzaamheid terecht kwam

Een groot deel van mijn expertise leidt terug naar het jarenlang leren op de werkvloer bij verschillende internationale bedrijven. Omdat ik in mijn laatste job ondersteuning bood bij verschillende afdelingen, verwierf ik al gauw een brede kennis. Dankzij deze inzichten voelde ik makkelijk aan wat er speelt doorheen de hele organisatie.

 

Omwille van mijn perfectionistische aard wilde ik het werk steeds beter doen. Zo zag ik vaak dingen anders, zoals processen die beter kunnen of systemen die onderling efficiënter kunnen communiceren.

 

Het ene verbeterproject leidde gaandeweg tot meerdere waardoor ik me steeds meer ontwikkelde naar de rol van kwaliteitsmanager met telkens een grote aandacht voor duurzaamheid. Deze mix van vaardigheden zet ik vandaag nog steeds in.

 

Schakel me in voor onder andere:

 

Wat ik versta onder duurzaamheid
Duurzaamheid is een moeilijke term. De meeste mensen associëren duurzaam met energie en milieu, maar het is meer dan dat. Bij Duurzaam Ondernemen ligt de focus op het zuinig omgaan met materialen en het opbouwen van langdurige relaties met klanten, leveranciers en medewerkers. Kortom, hoe je omgaat met grondstoffen en mensen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen of Corporate Social Responsibility dekt daarom beter de lading.

 

Waar loopt het mis bij bedrijven wanneer ze willen werken aan duurzaamheid?
Voor veel bedrijven zijn de beweegredenen om te werken aan duurzaamheid puur marketing gericht waarin men slechts het nodige doet om te kunnen voldoen aan de wetgeving, of omdat klanten het vragen. Met enkele onsamenhangende initiatieven probeert men zich voor te doen als een milieuvriendelijke en duurzame organisatie. Maar eens je achter het gordijn kijkt, stelt het vaak weinig voor.

Duurzaam ondernemen moet meer zijn dan de basis. De insteek zit verkeerd. De ‘waarom’ men duurzaam wil ondernemen is in veel gevallen niet duidelijk.

 

“Start kleinschalig en bouw er op verder”

 

Een duurzaamheidsbeleid kan met weinig middelen en hoeft niet eens veel te kosten.
Net zoals het continu verbeterverhaal bereik je de grootste resultaten als je kleinschalig start en hier steeds verder op bouwt.

 

Waar organisaties nu mee moeten bezig moeten zijn om morgen te blijven bestaan.
Continuïteit gaat gepaard met duurzaamheid. Bedrijven die duurzaam werken, halen voordeel voor hen zelf en voor de wereld. Een win-win dus.

 

“Werk aan SDGs die relevant zijn”

 

Onthoud dat werken aan alle Sustainable Development Goals (SDGs) onhaalbaar is en zelfs niet relevant. Bepaal liever welke Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen voor jouw organisatie van toepassing zijn en werk hiermee een concreet duurzaamheidsbeleid uit.

 

“Maak de cirkel groter”

 

Het is de taak van het bedrijf om medewerkers mee te trekken in duurzaamheid zodat zij hun kennis vervolgens dan weer overbrengen aan anderen. Stimuleer hen de mindset ook thuis te gebruiken. Zo maken wij allen beetje bij beetje de cirkel groter.

 

Aanpak van coaching

Ik vertrek vanuit mijn eigen ervaring en bouw daarmee verder op voorbeelden van de groep. Ik hou van homogeen-heterogene groepen waardoor de mix van diensten- en productiebedrijven minimaal blijft. Op die manier doen de deelnemers het meeste inspiratie op van elkaar. Want op vlak van ondernemen zal de dienstensector anders moeten omgaan met duurzaamheid, iso-systemen en regelgeving dan productie.

 

Waarom ik voor Allanta koos
Toen ik me jaren geleden ging specialiseren in kwaliteit volgde ik hiervoor een opleiding bij Centrum Kwaliteitszorg Limburg. In tussentijd werd CKZ Allanta en bleef ik geregeld terugkeren voor extra opleidingen omdat de hands-on aanpak met gezonde boerenverstand me zo aansprak.

Omdat ik altijd al geïnteresseerd was in volwassenenonderwijs en mijn voormalig werk voor een deel uit werknemers opleiden bestond, is coach worden bij Allanta een logische beslissing.

 

Aan de slag met Erna in jouw eigen project rond duurzaamheid?

    Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.