21 augustus 2018

Een ordelijke en nette werkvloer voor eens en altijd met 5S

Een ordelijke en nette werkvloer, hoe bereik je dit bereikt? Met 5S natuurlijk! De in Japan ontstane methode 5S heeft een ordelijke, degelijke en propere werkomgeving als vertrekpunt voor continu verbeteren. Zelf 5S implementeren doe je aan de hand van deze stappen.

5S implementeren met 5 eenvoudige basisstappen

1. Scheiden of ‘Seiri

Bepaal de werkinstrumenten die de werknemer nodig heeft om te werken. Wat  je vaak gebruikt dient dichtbij te staan. Wat je maar sporadisch nodig heb, mag dus verder weg staan. Zo zet je bijvoorbeeld een dagelijks gebruikte printer voor medewerkers dichtbij, maar de voorraad inktpatronen en printpapier die niet vaak nodig zijn krijgen verderop een vaste plek.

2. Schikken of ‘Seiton’

Al het materiaal krijgt een plek (dichtbij of verder weg) en wordt op een correcte, visuele manier geordend op de werkvloer. Vaak gebruikte manieren zijn markeringen, tekeningen, foto’s en logo’s.  Zorg ervoor dat de aangeduide hoeveelheden van het werkmateriaal en stock steeds kloppen.

3. Schoonmaken of ‘Seiso

Hou de werkvloer steeds proper en operationeel. Schoonmaken alleen volstaat niet, je dient ook inspecties in te lassen.

4. Standaardiseren of ‘Seiketsu

Standaardiseer werkprocessen. Hang bijvoorbeeld een document op in de vergaderruimte dat aangeeft hoe de ruimte er dient uit te zien bij het verlaten van de ruimte.  Of stel een schema op van wanneer iedere plek moet worden schoongemaakt en geïnspecteerd, steeds met een  verantwoordelijke (proceseigenaar).

5. Stimuleren of ‘Shitsuke

Omschakelen naar een 5S-methode lukt enkel als het management de werknemers stimuleren om 5S te blijven omzetten in de praktijk. 5S is van iedereen!

5S implementeren lukt enkel met doorzetten en stimuleren

In de praktijk is 5S implementeren een enorme uitdaging. Onze experten merken op dat  het management vaak al tevreden is als men de eerste drie stappen voltooien. Dit zijn de “doe-stappen” en leveren zichtbaar resultaat op. Wat geweldig is natuurlijk. Echter, de kunst is doorzetten tot stap 4 (standaardiseren) en  5 (stimuleren) en er zo voor zorgen dat 5S ook gehandhaafd blijft. 5S op de werkvloer werkt enkel en alleen als je werknemers blijft stimuleren.

Meer 5S tips over het behouden van orde en netheid op de werkvloer

Met 5S til je orde en netheid op de werkvloer naar een hoger niveau. Implementeren is één ding. Maar hoe behoud je een ordelijke en nette werkvloer?

In volgende blog geven onze experten meer nuttige tips om 5S vol te houden.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen van Allanta.

Meer blogs