20 november 2023

Hoe word ik automotive interne auditor IATF 16949?

Een interne auditor IATF 16949 word je niet op één-twee-drie. Voor dat je aan de opleiding IATF First and Second Party Auditor begint, beschik je zeker over een gedegen voorkennis en ervaring binnen automotive kwaliteitsmanagement. Welke eisen en voorkennis minimaal vereist zijn, verklaart onze eigen ervaren IATF auditor in deze blog.

Wie besluit zich te ontwikkelen tot interne auditor IATF 16949 , begrijpt het belang dat bedrijven aan opgestelde eisen door de organisatie, klanten of wettelijke regels blijven voldoen. In dat opzicht is het namelijk noodzakelijk om regelmatig de huidige manier van werken te toetsen aan al die gestelde eisen. Voor de automobiel sector is het de IATF 16949:2016 welke veel meer aanvullende eisen heeft dan zijn voorganger ISO/TS 16949. Het is een goede zaak om adequate audit kwaliteiten en vaardigheden aan te leren. Voordat je deze stap zet, geeft automotive coach, Harry  je graag de essentiële aspecten mee waarin je op voorhand best in verdiept.

Voorafgaand is het belangrijk duidelijk het verschil te kennen tussen interne- en externe audits.

Minimum competenties voor de interne auditor IATF kwaliteitsmanagementsystemen

1 Normkennis

Een interne auditor IATF 16949 moet uiteraard grondige normkennis hebben van zowel IATF 16949:2016 en inclusief ISO 9001:2015.

Onze opleiding IATF 16949:2016 – 1st & 2nd Party Auditor is gebaseerd op de richtlijn ISO 19011:2018. Daarom is een gefundeerde kennis van ISO 19011:2018 ook vereist.

2 Kennis van de automotive procesbenadering, inclusief risk- based thinking

Inzicht in de automotive proces-benadering voor het auditeren, inclusief het op risico gebaseerde denken. Bijvoorbeeld door de Turtle procesbeschrijvingen met hun onderlinge verbanden en interacties; en de daarbij behorende risico’s. En door de processen ter plekke te auditoren volgens de reguliere procesflow.

Toekomstige auditoren moeten weten hoe men processen systematisch beheert en verbetert volgens de PDCA cyclus ( Plan – Do – Check – Act). Met deze drie workshops krijg je je jouw processen onder controle.

In volgende blog leggen we de link met PDCA en risk-based thinking.

3 Kennis van de van toepassing zijnde klantspecifieke eisen

Ook gekend als de Customer Specific Requirements (CSR) opgesteld door de autofabrikanten. De International Automotive Task Force heeft de CSRs van de aan de IATF verbonden OEMS op hun website gepubliceerd.

4 Kennis van Automotive Core Tools

VDA QMC (h)erkent kennis van de Automotive Core Tools als een van de essentiële vaardigheden voor IATF 16949:2016-systeemauditoren.

Er zijn een vijftal Core Tools om kwaliteitssystemen te beheren. Om processen te kunnen auditeren waar deze Core Tools gebruikt worden, is het dus belangrijk dat je weet hoe ze werken en wat ze doen.

5 Audits planning tot rapportage

Tijdens de interne auditor opleiding behandelt de coach de procesbenadering en auditplanning in detail volgens ISO 19011:2018.  Je zal in staat zijn om interne audits te plannen, voor te bereiden, uit te voeren en te rapporteren.

 

Meld je aan voor IATF 16949:2016 en ga aan de slag als 1st of 2nd Party Auditor

 

Voor specifieke vaardigheden en kennisvereisten voor manufacturing procesauditors en product auditors verwijzen we je door naar VDA 6.3 en VDA 6.5.

 

Door Harry Muijzers

Ik heb ruime ervaring in automotive en aerospace Quality en customer management en de bijbehorende Q-systemen, inclusief de technische kwaliteitstools en -systemen. Ervaring met vele OEM’s en met gecompliceerd lancerings- enprocesmanagement. Lees meer. 

Meer blogs