5 mei 2021

Hoe word ik VDA 6.3 Process Auditor? – voorkennis en competenties

VDA 6.3 Process Auditor wordt je niet in één-twee-drie. Vooral wie streeft naar een VDA QMC certificatie. Hoe je aan dit ambitieus groeitraject begint en welke bewezen competenties nodig zijn, leggen we hier stap-voor-stap uit.

Wat is VDA 6.3

De VDA 6.3 Process Auditor evalueert op een zeer effectieve methode (automotive) productie processen. In de automobielsector streven OEM’s naar meer stabiliteit, meer conformiteit en lage prijzen. Daarom leggen autofabrikanten hoge eisen op aan alle leveranciers in hun supply chain, ook aan de sub-tiers. Implementatie van een IATF 16949:2016 kwaliteitsmanagementsysteem speelt hier in een essentiële rol.

De IATF 16949:2019 eist dat organisaties minimaal 3 soorten audits uitvoeren, namelijk systeemaudits, productieprocesaudits en productaudits. Hoe je IATF-systeemaudits en productaudits VDA 6.5 uitvoert, leer je tijdens de opleidingen IATF 16949:2016 1st and 2nd Party Auditor en de VDA 6.5 kwalificatie. De beste aanpak om procesaudits gestructureerd uit te voeren staat beschreven in VDA 6.3 en heeft verschillende voordelen voor het bedrijf, leveranciers en haar klanten.

Voordelen van VDA 6.3

Leertraject naar VDA 6.3 Process Auditor

Een toekomstige VDA 6.3 auditor moet een uitgebreid parcours doorlopen tot hun VDA QMC kwalificatie en certificatie. Er gelden namelijk behoorlijk wat voorwaarden waaraan je dient te voldoen voordat je als gekwalificeerde VDA6.3 process auditor wordt erkend. We overlopen de competenties en voorkennis hieronder zodat je makkelijk jouw leertraject kan uitstippelen. Een Engelstalige brochure met een visuele voorstelling van de vereisten download je hier

1. Ben je interne auditor of leveranciersauditor? 

Hoewel de VDA 6.3 kwalificatietraining dezelfde is, kom je best met een dosis kennis afhankelijk waarvoor je procesaudits wil gaan gebruiken. In beide gevallen moet je de gangbare kwaliteitsinstrumenten en -methoden kunnen toepassen. Ook moet je logischerwijs weten hoe de organisatie het IATF managementsysteem heeft opgebouwd. Daarnaast is het belangrijk je kennis hebt van klantspecifieke eisen van de autofabrikant, alsook product- en proces specifieke kennis van het beoogde toepassingsgebied.

 

Verder beschik je als deelnemer, afhankelijk van jouw werkterrein, tussen minstens drie tot vijf jaar voltijdse beroepservaring en tevens over een auditorkwalificatie op basis van ISO 19011:2019 (minimaal 3 dagen).

Bijvoorbeeld via de Allanta driedaagse opleiding

 

In deze vierdaagse VDA 6.3 opleidingstraject verwerven de deelnemers de nodige achtergrondkennis en inzicht voor procesaudit procedures.

 

VDA 6.3 – Qualification for Process Auditor (VDA QMC ID 315)

2. Ga je voor een VDA QMC certificatie?

Wie als gecertificeerde VDA 6.3 – Process Auditor aan de slag wil met een genummerde auditorkaart, neemt na de kwalificatie training aansluitend deel aan het VDA QMC examen (ID 353).

Bewezen auditcompetenties en ervaring in kwaliteit

Voor aanvang aan het examen dien je in het bezit te zijn van het kwalificatiecertificaat voor de opleiding “VDA 6.3 – Qualification for Process Auditor (VDA QMC ID 315)” (editie 2016).

Bijkomend moet je sowieso vijf of meer jaar industriële ervaring hebben, waarvan ten minste twee jaar op het gebied van kwaliteitsmanagement. Bij beroepservaring van drie jaar en meer mogen bedrijfsinterne opleidingen voor 50% meetellen op bepaalde voorwaarden. Namelijk: alleen in geval van een afgeronde duale beroepsopleiding en/of duale universitaire opleiding in een technisch beroep in een productieonderneming. Voorbereidende stages, studenten stages en dergelijke in het kader van academische bachelor- of masteropleidingen zijn niet geldig.

Know how van Automotive Core Tool

Een andere vereiste voor de VDA 6.3 procesauditor is bewezen kennis van de Automotive Core Tools. Onderstaande opleidingen worden erkend.

 

VDA QMC certificaat

Gekwalificeerde procesauditors die slagen voor het schriftelijk en mondeling examen ontvangen een officieel VDA QMC certificaat met een registratienummer en de desbetreffende vermelding in de VDA QMC database.

Meld je aan voor de VDA 6.3 examen.

 

VDA 6.3 – Examination for Certified Process Auditor (VDA QMC ID 353)

 

3. Wil je jouw auditcertificaat verlengen?

De auditorcertificaten van VDA QMC blijven drie jaar geldig. Een voorwaarde om de auditorkwalificatie te behouden, zijn regelmatige bedrijfsaudits. Een reeds gecertificeerde VDA 6.3 process auditor die onvoldoende procesaudits heeft uitgevoerd, verfijnt de nodige vaardigheden tijdens onze VDA 6.3 workshop. Een ideale verkorte oplossing voor jouw nieuwe kwalificatieverlening.

 

VDA 6.3 – Workshop for Certified Process Auditor (VDA QMC ID 341)

 

Deze training is bedoeld voor Certified Process Auditor VDA 6.3 (2016), die niet het vereiste aantal procesaudits kunnen aantonen voor de verlenging van hun auditorkwalificatie. Degenen die wel aan de vereiste eisen voldoen, kunnen hun verlenging rechtstreeks bij ons aanvragen via ID 340.

Je merkt het, de weg naar procesauditor volgens VDA 6.3 is een heuse uitdaging. Allanta beschikt over de ervaren experten die je coachen bij elke stap naar jouw VDA 6.3 kwalificatie, certificatie of verlenging.

 

Allanta Automotive is de officiële license partner met het Duitse VDA QMC, voor VDA kwalificaties in België en Nederland.

Twijfel je of jij aan voldoende voorkennis en competenties beschikt? Laat het ons weten en samen zoeken we het uit.

    Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.

    Meer Thema's