6 april 2020

Hoe blijf je een nette en ordelijke werkvloer behouden volgens 5S?

Met 5S zorg je voor orde en netheid op de werkvloer. Implementeren is één ding. Maar hoe zorg je ervoor dat het management en werknemers 5S blijven toepassen? Ordelijk werken hou je vol met behulp van deze 5S tips.

In de vorige blog maakte je kennis met het Japanse kwaliteitssysteem 5S en hoe je het implementeert in jouw eigen werkomgeving. Onze experten in continu verbeteren geven enkele praktische tips om 5S dagelijks vol te blijven houden.

5S hou je vol met behulp van deze tips

Visualiseer zoveel mogelijk

Visualiseer je processen aan de hand van foto’s. Enkel tekst gebruiken werkt niet.

Scheid grondig en durf weg gooien

Iedereen wil graag materiaal en kantoorbenodigdheden dicht in de buurt houden die vaak nodig zijn. Orde creëer je zodra je materiaal grondig scheidt van elkaar. Daarmee dient je al wat je zelden nodig hebt verder weg te plaatsen. Bijvoorbeeld,mappen die je niet vaak gebruikt. Neem afscheid van het hamsteren en stockeer spullen die je niet vaak gebruikt in een kast of ruimte waar het niet in de weg staat voor de dagelijkse bezigheden. En gooi a.u.b. oud papier en ongebruikte materialen weg.

 Start klein en toon de voordelen van 5S

Het is belangrijk dat iedereen in de organisatie betrokken wordt bij het 5S-verhaal. Mensen blijven stimuleren werpt vruchten af.  Start het 5S-project in een pilotzone in het bedrijf. Deze testruimte stuur je door haar kleinere schaal makkelijker bij en is een voorbeeld voor het bedrijf. Zo ervaren de werknemers de voordelen van een ordelijke en nette werkplek.

Investeer in tijd en opleiding

Een gemotiveerd management garandeert een succesvol 5S-project. Als het management achter het project staat en voorwaarden schept voor de werknemers om 5S zo goed mogelijk uit te voeren, vergroot dat de slaagkans. Dit betekent dat een investering in tijd en bedrijfsinterne opleidingen waarmee het voltallig team tijdens de werkuren systematische orde en netheid creëert.  Samen met een expert zet je laagdrempelige acties op waardoor alle niveaus van de organisatie 5S makkelijk uit voeren.

Hou vol door te matchen met het bedrijfscultuur

Volhouden is het moeilijkste en belangrijkste punt. “Do not adopt, adapt”.  5S is populair bij bedrijven en deze introduceren vaak een 5S-project als pasklare oplossing in hun bedrijf (adopt). Echter, na een tijdje slinkt de motivatie. 5S is een flexibele methode die je moet aanpassen  aan de bedrijfscultuur, normen en waarden van het bedrijf (adapt). Volhouden is dan een stuk makkelijker! Blijf iedereen stimuleren om 5S te doen slagen. Investeer tevens in periodieke audits om te kijken waar je bijsturen mogelijk blijkt.

Veel succes!

 

Allanta help je 5S implementeren en behouden op de werkvloer en kantoor

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen van Allanta.

Meer blogs