21 augustus 2018

Een ordelijke en nette werkvloer voor eens en altijd

Een ordelijke en nette werkvloer, hoe bereik je dit? Met 5S natuurlijk! De in Japan ontstane methode 5S heeft een ordelijke, degelijke en propere werkomgeving als vertrekpunt voor continu verbeteren. Maar hoe behoud je dit?

5S is een toegankelijke en eenvoudig te implementeren techniek en heeft 5 basisstappen:

1.    Scheiden

Het bepalen van werkinstrumenten die de werknemer nodig heeft om te werken. Wat gebruiken we vaak en dient dus dichtbij te staan, en wat hebben we maar sporadisch nodig en mag dus verder weg staan? Voor medewerkers die regelmatig printen dient een printer bijvoorbeeld dichtbij te staan, voorraad die niet vaak nodig is mag verder weg staan.

2.    Schikken 

Het materiaal dat een plek heeft gekregen (dichtbij of verder weg) dient op een goede, visuele manier geordend te worden en in de juiste hoeveelheid aanwezig te zijn.

3.    Schoonmaken 

Het schoon, proper en goed werkend houden van de werkplek. Schoonmaken alleen volstaat niet, men dient ook inspectie in te lassen.

4.    Standaardiseren 

Het standaardiseren van werkprocessen. Bijvoorbeeld een document ophangen in de vergaderruimte dat aangeeft hoe de ruimte er dient uit te zien bij het verlaten van de ruimte, of een schema opstellen van wanneer iedere plek moet worden schoongemaakt en geïnspecteerd, en wie daarvoor verantwoordelijk is.

5.    Stimuleren 

Het stimuleren van de werknemers door het management om 5S te blijven omzetten in de praktijk. 5S is van iedereen!

 

Doorzetten

Onze expert Mike Brenenraad merkt op dat bedrijven het moeilijk hebben om stap 4 en 5 om te zetten in de praktijk. “Als men stap 1, 2 en 3 voltooid heeft, is men vaak al tevreden. Dit zijn de “doe-stappen” en leveren zichtbaar resultaat op. Echter, de kunst is doorzetten tot stap 5 om te zorgen dat 5S ook gehandhaafd blijft. En werknemers blijven stimuleren om 5S uit te voeren op de werkvloer.”

Met 5S til je orde en netheid op de werkvloer naar een hoger niveau. Maar hoe behoud je dit?

Mike geeft je graag enkele nuttige tips:

1.    Visualiseren: visualiseer je processen aan de hand van foto’s. Enkel tekst gebruiken werkt niet.
2.    Grondig scheiden: we willen graag de zaken dicht in de buurt hebben die we vaak nodig hebben. Daarmee dient al het andere verder weg te worden geplaatst. Bijvoorbeeld mappen die we niet vaak gebruiken. Neem afscheid van het hamsteren en stockeer spullen die je niet vaak gebruikt in een kast of ruimte waar het niet in de weg staat voor de dagelijkse bezigheden.
3.    Betrokkenheid: het is belangrijk dat iedereen in de organisatie betrokken wordt bij het 5S-verhaal. Mensen blijven stimuleren werpt vruchten af! Start het 5S-project in een pilotzone in het bedrijf. Deze testruimte kan door haar kleinere schaal makkelijker bijgestuurd worden en is een voorbeeld voor het bedrijf. Zo ervaren de werknemers de voordelen van een ordelijke en nette werkplek.
4.    Management: een gemotiveerd management garandeert een succesvol 5S-project. Als het management achter het project staat en voorwaarden schept voor de werknemers om 5S zo goed mogelijk uit te voeren, vergroot dat de slaagkans. Dit betekent: investeringen en tijd voorzien tijdens de werkuren en laagdrempelige acties opzetten waardoor 5S makkelijk uit te voeren is door alle niveaus van de organisatie.
5.    Houd vol: Dit is het moeilijkste en belangrijkste punt. 
“Do not adopt, adapt”: 5S is populair bij bedrijven, en deze beginnen vaak aan een 5S-project door het als pasklare oplossing in hun bedrijf te introduceren (adopt). Echter, na een tijdje slinkt de motivatie. 5S is een flexibele methode die aangepast dient te worden aan de cultuur, normen en waarden van het bedrijf (adapt). Volhouden is dan een stuk makkelijker! Blijf iedereen stimuleren om 5S te doen slagen. Investeer tevens in periodieke audits om te kijken waar je kan bijsturen.

Allanta wenst je heel veel succes!

Meer informatie nodig?

Mike Brenenraad
Expert 5S
E-mail: opleidingen@allanta.be

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen, acties en aanbiedingen van Allanta.

Meer blogs