7 juli 2021

Het probleem met problem solving

We zijn vier jaar verder met IAT 16949:2016 kwaliteitsmanagementsysteem en vele bedrijven banen een weg naar een eerste hercertificering. Tijd voor een overzicht van de wereldwijde non-conformities vond SMMT QMD en verzamelde auditdata van het afgelopen jaar. Wat blijkt? Problem solving staat veruit bovenaan, en dat is een probleem.

Welke zijn de meest voorkomende non-conformities bij IATF 16949 audits?

SMMT QMD* publiceert regelmatig wereldwijde verzamelde data van non-conformities tijdens IATF 16949 audits en dat wordt warm onthaald bij fabrikanten in de automotive. Hun recente publicatie toont de meest voorkomende nonconformiteiten die in de afgelopen 12 maanden wereldwijd zijn vastgesteld tijdens IATF surveillance- en (her-)certificerings-audits.

Wat blijkt? Met ruime voorsprong staat op één afwijkingen op corrigerende maatregelen door het management en op twee problem solving helemaal bovenaan als major non-conformities.  Overige vaak voorkomende fouten gebeuren in het gebied van Manufacturing process design output, meetsysteem analyses, total productive maintenance en customer satisfaction. Laten we dieper in gaan op de problem-solving procesbenadering, want dat is, licht uitgedrukt, een opmerkelijk verrassing.

Het probleem met problem solving

Het gebrek van een probleemoplossende procesbenadering is dus wereldwijd een doorslaggevende fout. Verontrustend als je weet dat major noncomformities mogelijk ervoor zorgen dat bedrijven automatisch hun IATF certificatie verliezen. Het grote risico ligt daarbovenop bij de klant want zij verwachten een veilig product. Problemen waar geen enkele fabrikant op zit te wachten, zeker nu niet.

Wat eist de IATF 16949:2016 over een probleemoplossende procesbenadering?

Structureel omgaan met probleemoplossend denken zit dus bij veel bedrijven nog niet ingebakken

Probleemoplossend denken draagt bij in de doeltreffendheid van organisaties en de kracht om te blijven innoveren. Ga hierbij niet situationeel te werk, maar zorg voor een gestructureerde aanpak om de onderliggende oorzaak te vinden. Er bestaan veel bekende en algemeen erkende problem-solving benaderingen die fabrikanten helpen in hun continue verbeteren, zowel binnen als buiten de IATF 164949:2016 context.

Opleidingen in problem-solving technieken

Wat is SMMT QMD?

*SMMT QMD is de afdeling kwaliteitsbeheer van het Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), ie is opgericht om tegemoet te komen aan de behoeften van de specialisten op het gebied van kwaliteitsbeheer in de Britse automobielindustrie en om het concurrentievermogen van de Britse fabrikanten te ondersteunen. Het doel is ervoor te zorgen dat de Britse auto-industrie een actieve rol speelt in de ontwikkeling en het beheer van nationale en internationale automobielnormen. SMMT is ook IATF-partner.

 

Bron: Industry Forum blogs

Meer blogs