10 november 2020

IFS Food versie 7 is eindelijk gepubliceerd

Jawel, we hebben er lang moeten op wachten. De norm werd meerdere keren om diverse redenen uitgesteld, maar deze is nu eindelijk begin oktober gepubliceerd: IFS Food versie 7.
Waar mag je je aan verwachten? We vroegen het aan onze experte in voedselveiligheid, Eveline Notebaert.

Voedselverwerkers en – fabrikanten werden in afwachting van de nieuwe auditstandaard wat gesust met  enkele pepernootjes in de vorm van versie 6.1. Wat mager snoepgoed als je het Eveline Notebaert vraagt, niet veel nieuws, buiten het food fraud verhaal. Begin oktober 2020 is IFS Food 7 gepubliceerd, vanaf 1 juli 2021 wordt dit de gehanteerde norm voor het auditeren van toeleveranciers van retailers en andere bedrijven in de voedselketen.

Is IFS Food versie 7 de publicatie waar we zaten op te wachten?

Als ik afga op de eerste reacties na publicatie van de IFS Food versie 7, denk ik het wel. De toekomst moet dat eigenlijk nog uitwijzen. Na een eerste lezing merk ik wel wat essentiële wijzigingen op. Eerlijk gezegd eigenlijk zijn dit geen grote verrassingen. De nieuwe versie is sterk gebaseerd op de vorige versie, maar enkele voor mij verwachte nieuwigheden zijn toegevoegd.

Onaangekondigde audits verplicht

Bij voedingsproducenten wordt IFS versie 7 vanaf 1 juli 2021 verplicht bij audits. IFS spreekt trouwens niet meer van ‘audits’ maar van ‘assessments’. Dit past beter bij de praktijkgerichte aanpak, die ze vanaf nu meer willen nastreven. Vanaf nu wordt één audit per drie jaar verplicht onaangekondigd uitgevoerd. Dit zorgt wellicht bij veel bedrijven voor de grootste verandering: de hele organisatie inrichten zodanig dat er elke dag kan geauditeerd worden met goed resultaat. In die context duikt natuurlijk ook de ‘food safety culture’ op in deze IFS Food, naar analogie met wat BRCGS in zijn Food-standaard versie 8 al introduceerde

Nieuwe scoresysteem voor audits

IFS Food versie 7 koos ook voor een nieuw scoresysteem. Een echte keuze was dit in feite niet, aangezien dit een noodzaak is door opgelegde vereisten vanuit GFSI (Global Food Safety Initiative). Ook de FSSC 22000 voerde op dat vlak wijzigingen door.

Nu goed, alle nieuwigheden en wijziginen zijn te veel om op te sommen in een kort artikeltje.
Wil je graag weten wat de finesses zijn, en, bovenal, hóe je deze nieuwe IFS vereisten in jóuw organisatie op een praktische manier implementeert?

 

Meer over IFS Food 7 – auditstandaard voor voedselproducenten

Over Eveline Notebaert

Na mijn diploma als Bio-Ingenieur in de Scheikunde startte ik mijn professionele loopbaan als productontwikkelaar van zuivelproducten waar ik een aantal voedselveiligheidsprojecten kreeg toegewezen. En zo kreeg ik de microbe voor voedselveiligheid nog meer te pakken. Naast de wettelijke vereisten kwam ik ook in contact met de certificatieschema’s, zoals BRCGS, IFS en FSSC 22000. Lees meer.

Meer blogs