Allergenenmanagement

Workshop in Europese etiketteringsplicht

Vraag gerust naar meer informatie, we helpen je graag verder. Ontdek jouw voordelen als lid.

 

Voedselallergie is een groeiend gezondheidsprobleem. Om de allergische consument te beschermen bestaat er de Europese etiketteringsplicht voor allergenen bij voorverpakte levensmiddelen. De effectieve aanwezigheid van de 14 meest voorkomende allergenen in voorverpakte levensmiddelen moet vermeld worden op de verpakking. Er blijft echter nog veel onduidelijkheid over andere allergenen, kruiscontaminatie, allergenen in onverpakte levensmiddelen, &hellip,

Met de Europese Verordening die verscheen in het najaar van 2011 is een volgende poging gedaan om meer duidelijkheid te scheppen. Naast de wetgever besteedt ook de retail meer aandacht aan allergenen in hun standaarden. De eisen van o.a. BRC en IFS zijn nog verregaander en zorgen ervoor dat bedrijven genoodzaakt zijn een systeem in het leven te roepen waarbij wettelijke eisen, eventueel gecombineerd met verplichtingen vanuit de retail, gegarandeerd kunnen worden. Een allergenenmanagementsysteem dringt zich op in elk voedingsbedrijf. Dit impliceert dat er werkprocedures moeten zijn om allergenen in elke procesfase onder controle te houden.

We richten ons met deze dagworkshop voornamelijk ,tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie en hun toeleveranciers (verpakkingen, ingredië,nten, transport, distributie, dierenvoeding, diensten, ... ).

Voor deelname aan deze workshop is geen voorkennis vereist.

Programma

Tijdens deze opleiding , ,wordt eerst dieper ingegaan op begrippen als voedselovergevoeligheid, -allergie en -intolerantie. Na bespreking van de wettelijke eisen in het kader van allergenen, wordt vervolgens een overzicht gegeven van de meest voorkomende allergenen. Er wordt ook stilgestaan bij drempelwaarden en hoe daarmee om te gaan.

Een overzicht van bestaande analysemethoden voor allergenen wordt eveneens meegegeven. Vervolgens worden verschillende tools voor de praktische uitwerking en implementatie aangereikt m.b.t het opzetten van een allergenenmanagementsysteem. Hierbij komt kruiscontaminatie uitgebreid aan bod en in het bijzonder het vermijden ervan. Daarnaast wordt ook nagegaan hoe allergenen worden opgenomen in een HACCP-studie en in autocontrolesystemen, aangevuld met de bijkomende vereisten vanuit de retail. Tot slot volgt een kort woordje over wat de toekomst kan brengen&hellip,

  • Reacties op voeding
    • Mogelijke reacties op voeding
    • Voedselallergie en voedselintolerantie: definitie, mechanisme, klachten, onderzoek en diagnose, behandeling en preventie, prevalentie en hun onderlinge verschillen
  • Allergenenwetgeving
    • Europese en Belgische wetgeving
      • Vereisten, uitzonderingen en niet gereglementeerde items
      • Vergelijking van Europese richtlijnen met de nieuwe Europese Verordening
  • Allergenenkwalificatie
    • Wettelijke lijst en LeDa-lijst
    • Overzicht wettelijk verplicht te declareren allergenen: ,belangrijkste kenmerken
  • Allergenenkwantificatie
    • Definitie en bepaling drempelwaarden
    • Wetgeving drempelwaarden
    • Vital-model
  • Allergenendetectie
    • Monstername voor analyse
    • Overzicht analysemethoden
    • Validatie analysemethoden
    • Keuze bij allergenenanalyse
  • Allergenenmanagementsysteem
    • Opzet / doelstelling
    • Ondersteuning
    • Hygië,nische basisrichtlijnen in een standaard productieproces voor voeding
      • Tips &, tricks bij productontwikkeling, etiketontwerp, specificatiebeheer, planning, productie, reiniging, &hellip,
      • Specialeaandacht mbt het voorkomen van kruisbesmetting
    • Allergenen in het HACCP-plan
      • 14-stappenplan voor allergenen
    • Allergenen en autocontrole
    • Allergenen in certificatiesystemen
      • BRC
      • IFS
      • ISO22000
  • Allergenentoekomstperspectief

Jouw coaches

Notebaert Eveline

Coach - Expert

Meer over Eveline

Praktische informatie

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals documentatie- en schrijfmateriaal gratis voorzien.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

 

Vraag offerte aan

Wens je meer informatie of een offerte op maat? Vul dan even onderstaand formulier in, wij helpen jou graag verder!

Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.

 

 

 

Gerelateerde
oplossingen

Wist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.

Terug naar overzicht