Allergenenmanagement | Voedselinformatie

Bedrijfsinterne opleiding in Europese etiketteringsplicht

Ga hier voor maatwerk op jouw mensen of organisatie. We helpen je snel verder.

Geen voorkennis vereist

Read in English

Om de allergische consument te beschermen bestaat er de Europese etiketteringsplicht voor allergenen bij voorverpakte levensmiddelen. De effectieve aanwezigheid van de 14 wettelijk verplicht te vermelden allergenen in voorverpakte levensmiddelen moet terug te vinden zijn op de verpakking.  

Bijkomend geeft de Belgische wetgeving aan hoe moet omgegaan worden met allergeneninformatie van onverpakte levensmiddelen. Het wettelijk kader zegt bijkomend ook nog iets over kruisbesmetting met allergenen. Naast de wetgever besteedt ook de retail meer aandacht aan allergenen in hun standaarden. De eisen van o.a. BRC en IFS zijn nog verregaander en zorgen ervoor dat bedrijven genoodzaakt zijn een systeem in het leven te roepen waarbij wettelijke eisen, eventueel gecombineerd met verplichtingen vanuit de retail, gegarandeerd kunnen worden. Een allergenenmanagementsysteem dringt zich op in elk voedingsbedrijf. Dit impliceert dat er werkprocedures moeten zijn om allergenen in elke procesfase onder controle te houden.

Resultaten

Alle betrokkenen krijgen uitleg over begrippen als voedselallergie en voedselintolerantie. De coach duikt in praktische uitwerking en implementatie van allergenenmanagementsysteem aangepast op jouw organisatie. 

Programma

Tijdens deze opleiding wordt eerst dieper ingegaan op begrippen als voedselovergevoeligheid, -allergie en -intolerantie. Na bespreking van de wettelijke eisen in het kader van allergenen, wordt vervolgens een overzicht gegeven van de meest voorkomende allergenen. Er wordt ook stilgestaan bij drempelwaarden en hoe daarmee om te gaan.

Een overzicht van bestaande analysemethoden voor allergenen wordt eveneens meegegeven. Vervolgens worden verschillende tools voor de praktische uitwerking en implementatie aangereikt m.b.t het opzetten van een allergenenmanagementsysteem. Hierbij komt kruiscontaminatie uitgebreid aan bod en in het bijzonder het vermijden ervan. Daarnaast wordt ook nagegaan hoe allergenen worden opgenomen in een HACCP-studie en in autocontrolesystemen, aangevuld met de bijkomende vereisten vanuit de retail. Tot slot volgt een kort woordje over wat de toekomst kan brengen.


 

Doelgroep

We richten ons met deze bedrijfsinterne dagopleiding voornamelijk tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie en hun toeleveranciers (verpakkingen, ingrediënten, transport, distributie, dierenvoeding, diensten, ... ).

Jouw coaches

Notebaert Eveline

Coach - Voedselveiligheid

Meer over Eveline

Praktische informatie

Annulatievoorwaarden

Voor bedrijfsinterne projecten verwijzen we naar de algemene voorwaarden en de voorwaarden in de aangeboden offerte.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

 

Vraag offerte aan

Laat hier van je horen. We helpen je snel verder.
 

Schrijf je in voor de Allanta nieuwsbrief! Ik ben geïnteresseerd in:
General Manufacturing & Services
Automotive
Food
Medical

Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.