Allergenenmanagement | Voedselinformatie

Bedrijfsinterne workshop in Europese etiketteringsplicht

Ga hier voor maatwerk op jouw mensen of organisatie. We helpen je snel verder.

Geen voorkennis vereist

Voedselallergie is een groeiend gezondheidsprobleem.

Om de allergische consument te beschermen bestaat er de Europese etiketteringsplicht voor allergenen bij voorverpakte levensmiddelen. De effectieve aanwezigheid van de 14 meest voorkomende allergenen in voorverpakte levensmiddelen moet vermeld worden op de verpakking. Er blijft echter nog veel onduidelijkheid over andere allergenen, kruiscontaminatie, allergenen in onverpakte levensmiddelen.

Met de Europese Verordening die verscheen in het najaar van 2011 is een volgende poging gedaan om meer duidelijkheid te scheppen. Naast de wetgever besteedt ook de retail meer aandacht aan allergenen in hun standaarden. De eisen van o.a. BRC en IFS zijn nog verregaander en zorgen ervoor dat bedrijven genoodzaakt zijn een systeem in het leven te roepen waarbij wettelijke eisen, eventueel gecombineerd met verplichtingen vanuit de retail, gegarandeerd kunnen worden. Een allergenenmanagementsysteem dringt zich op in elk voedingsbedrijf. Dit impliceert dat er werkprocedures moeten zijn om allergenen in elke procesfase onder controle te houden.

Resultaten

Alle betrokkenen krijgen uitleg over begrippen als voedselallergie en voedselintolerantie. De voedingsexpert duikt in praktische uitwerking en implementatie van allergenenmanagementsysteem aangepast op jouw organisatie. 

Programma

Tijdens deze opleiding wordt eerst dieper ingegaan op begrippen als voedselovergevoeligheid, -allergie en -intolerantie. Na bespreking van de wettelijke eisen in het kader van allergenen, wordt vervolgens een overzicht gegeven van de meest voorkomende allergenen. Er wordt ook stilgestaan bij drempelwaarden en hoe daarmee om te gaan.

Een overzicht van bestaande analysemethoden voor allergenen wordt eveneens meegegeven. Vervolgens worden verschillende tools voor de praktische uitwerking en implementatie aangereikt m.b.t het opzetten van een allergenenmanagementsysteem. Hierbij komt kruiscontaminatie uitgebreid aan bod en in het bijzonder het vermijden ervan. Daarnaast wordt ook nagegaan hoe allergenen worden opgenomen in een HACCP-studie en in autocontrolesystemen, aangevuld met de bijkomende vereisten vanuit de retail. Tot slot volgt een kort woordje over wat de toekomst kan brengen.

  • Reacties op voeding
    • Mogelijke reacties op voeding
    • Voedselallergie en voedselintolerantie: definitie, mechanisme, klachten, onderzoek en diagnose, behandeling en preventie, prevalentie en hun onderlinge verschillen
  • Allergenenwetgeving
    • Europese en Belgische wetgeving
      • Vereisten, uitzonderingen en niet gereglementeerde items
      • Vergelijking van Europese richtlijnen met de nieuwe Europese Verordening
  • Allergenenkwalificatie
    • Wettelijke lijst en LeDa-lijst
    • Overzicht wettelijk verplicht te declareren allergenen: belangrijkste kenmerken
  • Allergenenkwantificatie
    • Definitie en bepaling drempelwaarden
    • Wetgeving drempelwaarden
    • Vital-model
  • Allergenendetectie
    • Monstername voor analyse
    • Overzicht analysemethoden
    • Validatie analysemethoden
    • Keuze bij allergenenanalyse
  • Allergenenmanagementsysteem
    • Opzet / doelstelling
    • Ondersteuning
    • Hygiënische basisrichtlijnen in een standaard productieproces voor voeding
      • Tips & tricks bij productontwikkeling, etiketontwerp, specificatiebeheer, planning, productie, reiniging,
      • Specialeaandacht mbt het voorkomen van kruisbesmetting
    • Allergenen in het HACCP-plan
      • 14-stappenplan voor allergenen
    • Allergenen en autocontrole
    • Allergenen in certificatiesystemen
      • BRC
      • IFS
      • ISO22000
  • Allergenentoekomstperspectief

 

Doelgroep

We richten ons met deze bedrijfsinterne dagworkshop voornamelijk tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie en hun toeleveranciers (verpakkingen, ingrediënten, transport, distributie, dierenvoeding, diensten, ... ).

Jouw coaches

Notebaert Eveline

Coach - Expert

Meer over Eveline

Praktische informatie

Annulatievoorwaarden

Voor bedrijfsinterne projecten verwijzen we naar de algemene voorwaarden en de voorwaarden in de aangeboden offerte.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

 

Vraag offerte aan

Laat hier van je horen. We helpen je snel verder.
 

Schrijf je in voor de Allanta nieuwsbrief! Ik ben geïnteresseerd in:
General Manufacturing & Services
Automotive
Food
Medical

Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.