Food Defense | voedselveiligheidssysteem tegen opzettelijke verontreiniging

Eendaagse workshop

Geel - 25-11-2020

Inschrijven vanaf €518
€450 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid of contacteer ons voor meer info of offerte op maat.

Geen voorkennis vereist

Systeem tegen opzettelijke verontreiniging

Food Defense is het beveiligen van de productiefaciliteit tegen opzettelijke verontreinigingen. Dit is in tegenstelling tot voedselveiligheid dat onopzettelijke verontreinigingen wil tegengaan.


Bioterrorism Act en Food Defense in Amerikaanse totale food supply chain

Na de aanslag van 11 september 2001 heeft de Amerikaanse overheid de Total Food Supply Chain uitgeroepen tot één van de extra te beschermen vitale structuren binnen de Amerikaanse samenleving.

In 2002 werd de Bioterrorism Act aangenomen, heeft de FDA dit concreet gemaakt als Food Defense en moeten alle bedrijven een duidelijk plan hebben. Hun eisen gelden niet alleen voor Amerikaanse ondernemingen, maar ook voor ondernemingen die hun producten op de Amerikaanse markt afzetten. Daarop hebben grote invoerders-retailers met Amerikaanse roots (oa. WalMart), deze eisen gaan opleggen bij hun buitenlandse leveranciers. Actueel worden de eisen van de producten verder doorgevraagd naar hun leveranciers (stroomopwaarts de Total Food Supply Chain).

De CARVER methode kende een grote opgang bij de Amerikaanse bedrijven. In Europa wordt vooral gewerkt met PAS-96 en de normvereisten van IFS.

Veiligheidsnorm in volledige organisatie

Omdat Food Defense op een groot aantal domeinen impact heeft binnen een organisatie (onthaal, HRM, technische dienst, sales, contractors) is er een behoefte aan een breed draagvlak binnen de organisatie alsook een zeer duidelijke transparante aanpak.

Resultaten

Deze eendaagse opleiding geeft naast een totaalbeeld van Food Defense ook zeer praktische tools. Na de workshop ontvangen alle deelnemers een e-copy van de invuldocumenten. Deze zijn voor zowel kleinere als grotere bedrijven onmiddellijk toepasbaar.

Programma

Inleiding Food Defense

Als opwarmer bespreken we eerst kort een aantal opzettelijke contaminaties en overlopen we ook een aantal incidenten die zich dichter bij huis hebben voorgedaan.

Deel 1: Threat Awareness by Assessment

In het eerste deel van de workshop wordt een middel aangereikt om te bepalen in hoeverre een onderneming gegeerd is voor opzettelijke verontreinigingen (TAA: Threat Awareness by Assessment).

Deel 2: Vulnerability Assessment Critical Defense Point

In een tweede deel wordt d.m.v. een VACDP-checklist (Vulnerability Assessment Critical Defense Point) bepaald waar de CDP (Critical Defense Points) zijn, alsook de mogelijke maatregelen ter preventie.

Deel 3: Interactieve oefening

Aan de hand van deze voorgaande documenten wordt in het derde deel een praktische interactieve oefening gemaakt met als basis een KMO-voedingsbedrijf.

Als afsluiter bekijken we ook wat elk voedingsbedrijf als hulpmiddelen kan voorzien om incidenten en crisissen, zij het van accidentele dan wel opzettelijke oorsprong, beter het hoofd te bieden en zo de (negatieve) gevolgen te beperken.


Volg nu de Food Defense opleiding online 

De online Food Defense opleiding is veel meer dan een doorsnee webinar maar sluit nauw aan met de gekende klassikale trainingen. Nog steeds persoonlijk, praktijkgericht en afgestemd op de deelnemers. Nu niet fysiek naast elkaar, maar via MS Teams. Het opleidingsprogramma is afgesteld op een digitale module waar theorie wordt verduidelijkt door middel van oefeningen. De lesinhoud blijft onveranderd en je ontvangt jouw certificaat achteraf. Maak kennis met onze online opleidingen.

 

Doelgroep

De opleiding is bestemd voor kwaliteitsverantwoordelijken binnen de voedingssector die een systeem willen opzetten ter preventie van opzettelijke contaminaties, opgelegd door de eisen van de normen IFS Food 6, ISO 22000 en FSSC 22000 of om te voldoen aan de eisen van klanten uit de Verenigde Staten.

Jouw coaches

Notebaert Eveline

Coach - Expert

Meer over Eveline

Praktische informatie

Prijs

Leden: €450 / Niet-Leden: €518
De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 30% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals documentatie- en schrijfmateriaal gratis voorzien.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

Gerelateerde
oplossingen

Wist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.

Terug naar overzicht