24 juni 2024

Hoe auditeer je interne productieprocessen het best?

De IATF 16949:2016 verwacht dat organisaties interne productieprocessen auditeren, maar hoe deze audits precies moeten worden uitgevoerd, wordt niet specifiek omschreven door de kwaliteitsstandaard. Als je grondig en alomvattend wilt verbeteren, dan is VDA 6.3 het beste instrument om productieprocessen te auditeren. Lees hier meer over de toegevoegde waarde van deze methode.

Productieprocessen auditeren doe je het best met VDA 6.3. Dit is namelijk het meest gestandaardiseerde protocol voor automotive manufacturingaudits en bovendien de enige die stapsgewijs is uitgeschreven in een handboek. De oorsprong van VDA 6.3 kwam voort uit de vraag van Duitse OEM’s die veilige en correct werkende onderdelen eisen van hun leveranciers. De beste garantie hiervoor bekomt men via een uniforme werkwijze waarbij productieprocessen in detail worden getoetst en opgevolgd. VDA 6.3 biedt deze handvaten.

Added value van VDA 6.3

1 Diepte van evaluatie

Wat VDA 6.3 zo efficiënt maakt, is de Duitse grondigheid. Via een gedetailleerde zevendelige vragenlijst beoordelen auditors zorgvuldig alle productieprocessen en subonderdelen gedurende de gehele productlevenscyclus, inclusief planning, uitvoering en controle.

2 Focus op risicomanagement

VDA 6.3 legt sterk de nadruk op het identificeren en beheersen van potentiële risico’s binnen het productieproces, wat helpt bij het voorkomen van defecten en het verbeteren van de productbetrouwbaarheid. De auditmethode onderscheidt zich doordat potentiële risico’s en verspilling worden gecategoriseerd op ernst door middel van een puntenscore. Zo kunnen bedrijven beter prioriteren en zich concentreren op de meest kritieke gebieden.

3 Standaardisatie en consistentie

De gedetailleerde, gestandaardiseerde aanpak maakt van VDA 6.3 de meest grondige benadering voor procesaudits binnen de gehele automotive supply chain, wat leidt tot consistente evaluaties en vergelijkbaarheid tussen verschillende leveranciers. Ook voor interne audits is deze aanpak toepasbaar in elke afdeling, waardoor onderlinge vergelijking van resultaten efficiënt verloopt.

VDA 6.3 is zo efficiënt en wereldwijd erkend dat organisaties deze audit ook vaak inzetten om te voldoen aan klanteisen van niet-Duitse OEM’s. Tegenwoordig wordt deze methode ook toegepast in de manufacturing en FMCG-sector.

4 Verbeteringsgericht

VDA 6.3 stimuleert voortdurende procesverbeteringen door systematische evaluaties en feedbackmechanismen. Het auditproces resulteert in concrete actieplannen voor verbetering, gebaseerd op geïdentificeerde zwakke punten en risico’s.

5 Traceerbaarheid en transparantie

De uitgebreide documentatievereisten van VDA 6.3 zorgen voor een hoge mate van transparantie en traceerbaarheid, wat belangrijk is voor het opvolgen van verbeteracties en het voldoen aan compliance-eisen. Gedetailleerde audit trails maken het mogelijk om de auditresultaten en de daaropvolgende verbetermaatregelen effectief te volgen en te beoordelen.

Door deze onderscheidende kenmerken biedt VDA 6.3 een robuuste, betrouwbare en verbeteringsgerichte aanpak voor het uitvoeren van procesaudits. Dit is essentieel voor het handhaven van hoge kwaliteitsnormen in de automotive industrie.

Leer productieprocessen auditeren volgens VDA 6.3

Wist je dat je in veel gevallen geen VDA 6.3 certificaat nodig hebt voor het auditeren van interne productieprocessen? Voor onze opleiding verwachten we wel bewezen ervaring en voorkennis afhankelijk waarvoor je procesaudits wil gaan gebruiken.

In onze vierdaagse VDA 6.3 opleidingstraject verwerven de deelnemers de nodige achtergrondkennis en inzicht voor procesauditprocedures.

Men kan zich bij Allanta laten VDA QMC kwalificeren in België en Nederland. Handig toch, zo dichtbij!

 

VDA 6.3:2023 – Kwalificatie tot procesauditor (VDA QMC ID 381)

Meer blogs