17 januari 2024

Hoe auditeer je interne productieprocessen het best?

De IATF 16949:2016 verwacht dat organisaties interne productieprocesaudits uitvoeren, maar op welke manier dat omschrijft de kwaliteitstandaard niet. Als je grondig en alomvattend wil verbeteren dan heb je met VDA 6.3 het beste instrument in handen. Lees hier meer over de added value.

Productieprocessen auditeren doe je het best met VDA 6 Part 3. Waarom? Het is namelijk de meest gestandaardiseerde protocol in automotive manufacturingaudits, bovendien is deze de enigste die stapsgewijs is uitgeschreven in een handboek. De oorsprong kwam op vraag van de Duiste OEM’s die veilige en correct werkende onderdelen eisen aan hun leveranciers. Deze beste garantie bekomt men via een uniforme werking waar men productieprocessen in detail toetst en opvolgt. VDA 6.3 biedt deze handvaten.

Added value van VDA 6.3

Wat VDA 6.3 zo efficiënt maakt is de Duitse doorgrondigheid. Via een heel gedetailleerde zeven vragenlijst beoordelen auditors zorgvuldig alle productieprocessen en subonderdelen in de gehele productlevenscyclus.

De gekwantificeerde benadering om de kwaliteitscapabiliteit van leveranciers in te schatten is uniek. VDA 6.3 onderscheid zich namelijk doordat deze potentiele risico’s en verspilling categoriseert in niveaus van ernst doormiddel een puntenscore. Deze gestandaardiseerde handleiding creëert herkenbaarheid en is dus inzetbaar in elke afdeling waardoor onderlinge vergelijking van resultaten efficiënt verloopt.

De gedetailleerde, gestandaardiseerde aanpak maakt van VDA 6.3 dus de meest grondige benadering voor interne of Second Party Process Audits. Zodanig efficiënt waardoor organisaties deze audit ook vaak als tools inzetten om te blijven voldoen aan klanteisen van niet de niet Duitse OEM. Tegenwoordig vind je deze methode ook terug in de manufacturing & FMCG.

Leer productieprocessen auditeren volgens VDA 6.3

Wist je dat je in veel gevallen geen VDA 6.3 certificaat nodig hebt voor het auditeren van interne productieprocessen? Voor onze opleiding verwachten we wel bewezen ervaring en voorkennis afhankelijk waarvoor je procesaudits wil gaan gebruiken.

In onze vierdaagse VDA 6.3 opleidingstraject verwerven de deelnemers de nodige achtergrondkennis en inzicht voor procesaudit procedures.

Men kan zich bij Allanta vzw laten VDA QMC kwalificeren in België en Nederland. Handig toch, zo dichtbij!

 

VDA 6.3:2023 – Kwalificatie tot procesauditor (VDA QMC ID 381)

Meer blogs