ISO 50001:2018 - norm | energiemanagementsysteem

Eendaagse opleiding

Hasselt - 05-11-2020

Inschrijven €581
€505 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid of contacteer ons voor meer info of offerte op maat.

Geen voorkennis vereist

ISO 50001:2018 - ondersteuning bij energie- en kostenbesparingen

Vandaag de dag moeten bedrijven hun energie zorgvuldig beheren willen ze aan klanten, investeerders, partners en medewerkers tonen dat ze inspanningen doen op het vlak van energiebesparing. Niet alleen kunnen de hoge energieprijzen de rendabiliteit van ondernemingen in gevaar brengen, de overheid stelt ook concrete eisen aan hun energieprestaties. Om daaraan tegemoet te komen, hebben ze een gedetailleerd inzicht in hun energieverbruik nodig, en een wettelijk kader voor hun energiemanagementsysteem. De ISO 50001 is een krachtig instrument om organisaties te ondersteunen bij energie- en kostenbesparingen.

Op 20 augustus 2018 werd de mondiale norm ISO 50001:2018 ("Energy Management systems - requirements with guidance for use") gepubliceerd, opvolger van de ISO 50001:2011. Er geldt een overgangsperiode van 3 jaar. Ook al heeft IAF de deadline wegens Covid-19 verlengd met 6 maanden, zal het einde van de transitieperiode spoedig naderen. Wie zijn energiemanagementsysteem nog wil updaten naar de nieuwe norm zet het daarom best zo snel mogelijk op zijn planning. Na 31 januari 2022 zijn de oude ISO-certificaten namelijk niet meer geldig. 

De focus van de norm is 3-ledig:

 • verhogen van de energie-efficiëntie
 • het reduceren van de energiekosten van de organisatie
 • verlagen van de uitstoot van broeikasgassen

De voordelen van een efficiënt energiemanagementsysteem

De ISO 50001 vormt de basis voor een efficiënt energiemanagementsysteem. En daarmee kan een onderneming aantonen dat zij consequent werkt aan een verbetering van de energie-efficiëntie, de energiekost en de broeikasgasemissies. Daarbovenop draagt deze norm bij tot Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen opgesteld door de verenigde Naties.

Opleiding ISO 50001:2018

Als je nog niet helemaal vertrouwd bent met de vereisten van ISO 50001 is deze opleiding ISO 50001:2018: energiestandaard voor energiemanagementsystemen ideaal. Daar bespreken we de terminologie, grondbeginselen en principes van energiemanagement, net als de relatie tussen energie-efficiënte, energiegebruik, energieverbruik en energie-intensiteit. Ook de beheers- en operationele elementen van de ISO 50001-norm komen aan bod. Tot slot besteden we aandacht aan het procesmodel en de audit van een energiemanagementsysteem.

Resultaten

Na de opleiding kan je: 


 • alle elementen van de ISO 50001:2018 op de juiste manier interpreteren en toepassen op je eigen organisatie
 • de wijzigingen van de nieuwe ISO 50001:2018 ten opzichte van de 2011-versie juist inschatten en invoeren in het bestaande energiemanagement systeem
 • de eisen van de nieuwe norm integreren in de bestaande HLS-zorgsystemen, zoals de ISO 9001:2015 en de ISO 14001:2015

Resultaten voor het bedrijf: 


 • met een uitgekiend energiemanagement (d.w.z. een systeem dat gebaseerd is op fact & figures), zet je zelf de bakens uit en hol je niet achter de razendsnel evoluerende technologie aan.
 • een efficiënt energiemanagementsysteem levert een direct concurrentievoordeel op.
 • besparingen van 10% per jaar gedurende de eerste 3 jaar zijn geen uitzondering, waardoor dit een van de weinige normen is met een effectief berekenbare terugverdientijd.

Programma

 • wettelijke achtergronden als basis voor een ISO 50001-systeem
 • energie-management: grondbeginselen, principes en terminologie
 • de relatie tussen energie-efficiënte, energiegebruik, energieverbruik, en energie-intensiteit
 • procesmodel van het energiemanagement systeem
 • de beheerselementen van de ISO 50001 norm
 • de operationele elementen van de ISO 50001 norm
 • overlappingen en synergieën met het kwaliteits-, milieu- en veiligheidssysteem
 • de audit van een energiemanagement systeem
 • praktijkcases en oefeningen


Volg nu de ISO 50001:2018 - normtraining online 

De online SO 50001:2018 - normtraining is veel meer dan een doorsnee webinar maar sluit nauw aan met de gekende klassikale trainingen. Nog steeds persoonlijk, praktijkgericht en afgestemd op de deelnemers. Nu niet fysiek naast elkaar, maar via MS Teams. Het opleidingsprogramma is afgesteld op een digitale module waar theorie wordt verduidelijkt door middel van oefeningen. De lesinhoud blijft onveranderd en je ontvangt jouw certificaat achteraf. Maak kennis met onze online opleidingen.

HLS-structuur voor geïntegreerde managementsystemen op HLS-structuur

Dankzij de High-Level Structure (HLS) sluit de ISO 50001:2018 naadloos aan met bestaande managementsystemen als ISO 9001:2015. Ook creëert men een grotere vrijheid in de invulling van de normeisen. Deze hoeven niet meer allemaal gedocumenteerd te worden.

Andere ISO-normen op High-Level Structure: 

Jouw coaches

Wouters Ludo

Senior Trainer - Consultant

Meer over Ludo

Praktische informatie

Prijs

Leden: €505 / Niet-Leden: €581
De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 30% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals documentatie- en schrijfmateriaal gratis voorzien.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

Gerelateerde
oplossingen

Wist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.

Terug naar overzicht