SPC - Statistische Procescontrole - basisopleiding | Automotive Core Tool

Eendaagse Workshop

Geel - 19-10-2020

Inschrijven vanaf €518
€450 voor leden. Ontdek jouw voordelen als lid of contacteer ons voor meer info of offerte op maat.

Geen voorkennis vereist

Praktijkgerichte workshop SPC

Statistische procescontrole of -beheersing (SPC) kadert in de filosofie van een totaal kwaliteitsmanagement en kende zijn eerste toepassingen in de industrie. De techniek is echter inzetbaar in elke branche waar een herhalend proces wordt toegepast. De Allanta-basisopleiding SPC is ideaal om deze vorm van procesbeheersing in jouw organisatie te implementeren.

Wat is statische procescontrole?

Statistische procescontrole is een techniek om het verloop van een proces te registreren. Er worden standaarden gedefinieerd en metingen uitgevoerd. Dankzij de statische technieken van SPC controleer je of het proces binnen zijn specificaties blijft en bereken wat de kans is dat er niet-conforme producten gemaakt worden of dat het proces buiten zijn specificaties zal presteren. Door hiermee rekening te houden, bewaak en vergroot je de efficiëntie aanzienlijk.

Basisopleiding Procescontrole

Wil je inzicht verwerven in de variabelen in jouw bedrijfsprocessen die jouw productkwaliteit negatief beïnvloeden, kostenverhogend ongemak vermijden en in staat zijn jouw processen waar nodig bij te sturen? Volg dan deze praktijkgerichte basisopleiding statische procescontrole (SPC) en ga morgen met de verworven kennis aan de slag binnen jouw onderneming!

Tijdens de opleiding leer je wat SPC is, waar je het kan toepassen en wat de belangrijkste begrippen betekenen. De verschillen tussen Cp en Cpk enerzijds en Pp en PpK anderzijds worden eveneens verduidelijkt. En ga zo maar door. Alle belangrijke materie inzake statische procescontrole komt aan bod en wordt uitgelegd aan de hand van concrete voorbeelden en oefeningen.

 • Deze opleiding maakt ook deel uit van de Automotive Core Tool Training. Klik hier voor meer informatie.

Resultaten

De doelstelling van deze basisopleiding statistische procescontrole is je zelf metingen te laten doen en bijsturingen te laten uitvoeren.

Na afloop van de cursus zal je een diepgaand inzicht verworven hebben in al de aanwezige variabelen die de productkwaliteit negatief beïnvloeden en begrijpen hoe statistische procescontrole ertoe bijdraagt dat de productkwaliteit geborgd kan worden en blijven.

Concurrentieel voordeel

Dankzij statistische procescontrole waarborg je de kwaliteit van jouw producten en diensten, wat je een concurrentieel voordeel oplevert en imagoschade vermijdt. Jouw klant krijgt garanties op de kwaliteit van de geleverde goederen.

Grondige analyse van processen

Statistische procescontrole maakt het je mogelijk jouw processen grondig te analyseren. Op deze manier kan je een onderscheid maken tussen toevallige afwijkingen binnen toleranties en afwijkingen met aanwijsbare oorzaken die uw proceskwaliteit schade berokkenen.

Minder kosten

Dankzij statistische procescontrole doe je aan kostreductie aan de basis: een te hoog uitvalpercentage wordt vermeden en kwaliteitskosten worden gereduceerd doordat je meer stroomopwaarts in het productieproces ingrijpt.

Programma

 • Wat is statistische procescontrole (SPC)?
 • Waar statistische procescontrole toepassen?
 • Verklaring van begrippen zoals gemiddelde, mean, mediaan, range, standaarddeviatie
 • Wat betekent capability?
 • Het verschil tussen Cp en Cpk? Pp en PpK?
 • Wanneer Pp, Ppk en Cp, Cpk gebruiken?
 • Het gebruik van de verschillende variabele en attributieve regelkaarten (X, mR, n, p , c, u-kaarten)
 • Wat is een XR-regelkaart? Indivual-moving Range regelkaart?
 • Interpretatie van regelkaarten
 • Out-of-control situaties

Alle begrippen en tools worden aan de hand van oefeningen verduidelijkt.

Volg nu de SPC training online 

De online SPC training is veel meer dan een doorsnee webinar maar sluit nauw aan met de gekende klassikale trainingen. Nog steeds persoonlijk, praktijkgericht en afgestemd op de deelnemers. Nu niet fysiek naast elkaar, maar via MS Teams. Het opleidingsprogramma is afgesteld op een digitale module waar theorie wordt verduidelijkt door middel van oefeningen. De lesinhoud blijft onveranderd en je ontvangt jouw certificaat achteraf. Maak kennis met onze online opleidingen.

Jouw coaches

Dimitri van Hilst

Coach - Senior Expert Automotive

Meer over Dimitri

Vandenbrande Willy

Senior Trainer - Consultant Lean Six Sigma

Meer over Willy

Praktische informatie

Prijs

Leden: €450 / Niet-Leden: €518
De vermelde prijzen zijn steeds Excl. BTW.
KMO portefeuille: vraag hier jouw subsidie aan en bespaar tot 30% op jouw inschrijvingsprijs. Erkenningsnummer Opleiding DV.O105117

Opleidingen op maat

Liever deze opleiding bedrijfsintern volgen? Op maat van de organisatie en voordelig vanaf 5 deelnemers.

Contacteer ons voor meer informatie.
Lunch & lesmateriaal inbegrepen

Tijdens dagopleidingen wordt er standaard lunch, koffie, thee, frisdranken en waters, evenals documentatie- en schrijfmateriaal gratis voorzien.

Annulatievoorwaarden

Bij annulatie méér dan 3 weken voor aanvang van de training is 75,00 EUR administratiekost verschuldigd. Bij annulatie minder dan 3 weken voor aanvang van de training is 100% van de deelnameprijs verschuldigd. Vervanging van de ingeschrevene is steeds mogelijk, mits melding aan ons secretariaat. Door onvoorziene omstandigheden kan Allanta vzw ten allen tijde de opleiding annuleren, het programma, de datum of de locatie wijzigen. Meer in onze Algemene Voorwaarden.

Nog vragen?

Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.

info@allanta.be

Gerelateerde
oplossingen

Wist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.

Terug naar overzicht