15 april 2019

Drie factoren die de motivatie van werknemers beïnvloeden

Werknemers bijscholen en doorgroeimogelijkheden bieden zijn goede motivators. Maar dat zijn lang niet de enigste factoren die de motivatie van werknemers beïnvloeden. Leidinggevenden die bewust zijn wat impact heeft op het welzijn van medewerkers, zetten grote stappen naar een efficiënt team.

Het belang van welzijn en motiverend leidinggeven

Experten van Allanta komen meer en meer uitdagingen tegen op de werkvloer die los staan van bijvoorbeeld kwaliteitssystemen en continue verbeteren. Aan het welzijn van werknemers op de werkvloer wordt gelukkig bij de meeste bedrijven gericht aan gewerkt, maar in praktijk vaak onderschat. Toch ligt daar de basis voor een succesvol team. Gemotiveerde werknemers zorgen logischerwijs voor betere prestaties, met gevolg een betere service, afgewerkte producten en hoge tevredenheidsgraad. Motiverend leidinggeven is makkelijker gezegd dan gedaan. Kwaliteitsmanagers, interne auditoren en teamleaders moeten bewust omgaan met drie factoren die de motivatie van werknemers beïnvloeden.

1. Persoonlijkheid van het individu

2. Werkomgeving

Een productieomgeving vraagt hoge eisen om aan kwaliteitsnormen als ISO 9001 te blijven voldoen. Hoge eisen zorgen voor hoge werkdruk. Klanten verwachten de beste resultaten in volumes en afwerkingskwaliteit, met een minimum aan storingen. Daarbovenop moeten regelmatige testen en audits het productieproces continu optimaliseren. Deze werkdruk heeft een merkbare negatieve impact op het welzijn van werknemers, met in het slechte geval een burn-out tot gevolg. Tijdig ingrijpen is de boodschap. Hoe? Orde en netheid creëren of een managementsysteem rond gezond en veilig werken opzetten, helpen bevorderend, maar vaak is een gerichte pragmatische veranderingen op de bedrijfscultuur nodig.

3 Leiderschap

De teamleider heeft met zijn of haar leiderschap invloed op hoe goed de arbeiders zich voelen en hoe goed ze hun werk doen. In de context van burn-outpreventie is het belangrijk motiverend leiding te geven. Bied de juiste steun en zorg voor een bufferende (compenserende) factor voor taakbelasting. Het juist inzetten van sofstkills en managementvaardigheden zijn hierin cruciaal.

Hoe gebruik je de motivatie van werknemers als tool voor jouw organisatie?

Motiveren doe je door samen gemeenschappelijke doelen op te stellen waar het team zelf impact op heeft. Bij continue verbeteren is het belangrijk dat de verbeteringen die de teamleden realiseren, positieve effecten hebben op hun eigen werkomgeving, zowel op het vlak van welzijn, als van prestaties. Onze coach-experte, Hanneke Kennes, geeft je in volgende blog concrete tips hoe je opgelegde KPI’s ombuigt naar gemeenschappelijke doelen.

Advies en begeleiding in leiding geven

Meer over hoe je met leiderschap specifiek gewenst gedrag in een team of een organisatie stimuleert? Allanta beschikt over tal van  oplossingen in advies en begeleiding over leiding geven.

Efficiënt (samen)werken in het nieuwe normaal

 

Door ​Hanneke Kennes

Door mijn ervaring als operationeel teamleader en manager in het bedrijfsleven focus ik in mijn trainingen sterk op de link met de operationele realiteit. Daarnaast ben ik geboeid door wetenschappelijk onderzoek naar de werking van ons brein, naar leiderschapsgedrag en samenwerking. Ik werk vooral rond het motiveren en stimuleren van het gewenste gedrag in teams en organisaties. Lees meer.

Meer blogs