18 januari 2024

Waarom FMEA een must is voor elke organisatie

Risicoanalyse volgens FMEA is vooral gekend als veelgebruikte toepassing in de automobielsector en luchtvaart. Tegenwoordig maakt deze verbeteringstool steeds meer zijn intrede in organisaties van alle soort. Dat stelt ons gerust want FMEA biedt namelijk zoveel voordelen dat het een must is voor iedereen die gestructureerd aan kwaliteitsverbetering wil doen. Lees verder en ontdek hoe je productfouten en procesrisico’s nog sneller preventief detecteert met een Failure Mode and Affect Anlysis.

Wat is FMEA?

FMEA speelt een cruciale rol bij organisaties die dagelijks bezig zijn met het optimaliseren van hun processen. Met deze Failure Mode and Affects Analyse analyseer je de technische risico’s om zo fouten te verminderen en de veiligheid in het product en het proces te verbeteren. Deze tool wordt gebruikt ter ondersteuning van de introductie van nieuwe producten en processen, maar ook om wijzigingen aan bestaande producten en processen te ondersteunen.

Met de FMEA-methode pak je dus de technische aspecten van risicovermindering aan. Bovendien onderzoek hiermee de gevolgen van een mogelijk falen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, maar tref je op voorhand constructieve of maatregelen en voorkom je problemen. De Failure Mode and Affects Analyse – methode is een onmisbaar hulpmiddel bij het analyseren van mogelijke faalwijzen van (een wijziging in) een design en/of productie proces.

FMEA is een team gestuurd, systematische, kwalitatieve methode en wordt gebruikt als:

De voordelen van FMEA gaan verder dan risicomanagement en klanttevredenheid

Over de voor de hand liggende voordelen van FMEA als, voldoen aan klanteisen en (productie)kosten verminderen, gaan we het nu minder hebben. Waarom FMEA een must is voor elke organisatie zit in de onderscheidende meerwaarde die deze tool biedt.

FMEA staat voor Failure Mode and Affect Anlysis en bevat richtlijnen hoe je systematisch technische risico’s definieert. Risk-based thinking mag dan een verplicht onderdeel zijn in ISO 9001:2015, IATF 16949:2016 en andere managementsystemen, toch is het ook voor bedrijven zonder kwaliteitscertificaat een enorme meerwaarde om bewust te zijn van de pijnpunten in producten en interne processen. Wie deze analytische methode consequent gebruikt, brengt namelijk op tijd mogelijke falingen in kaart. Handig, want zo pak je risico’s preventief aan en pik je sneller kansen op.

Doortastende aanpak in 7 stappen

De aanpak is zodanig efficiënt omdat het zo doortastend is. In zeven duidelijke opeenvolgende stappen omschrijf je volledige processen. Startend vanuit een grondige systeemanalyse sta je meer stil over de functie van het proces. Vervolgens onderzoek je wat er allemaal mis kan gaan en prioriteer je de mogelijke interne en externe risico’s. De technische risico’s worden veelomvattender gedocumenteerd dan een doorsnee brainstorm waardoor FMEA  zoveel meer waard is dan vergelijkbare risicoanalyses. Een bijkomend voordeel is de meer innemende rol van FMEA voor het management die dankzij de samengevatte documentatie nog sneller acties kunnen ondernemen.

De FMEA beïnvloedt het succes van de organisatie door de kosten van niet- kwaliteit laag te houden. Samengevat kijkt de Cost of the Poor Quality (COPQ) naar kwaliteit in termen van tijd en geld. Failure Mode and Effects Analysis is een tool die meer focust in het identificeren van de oorzaak van de mislukkingen die bijdrage tot de kosten van slechte kwaliteit.

Gebruiksvriendelijk voor elke medewerker

Een geweldig voordeel van FMEA is de gebruiksvriendelijkheid. Toegegeven, de opzet is tijdrovend en minder makkelijk waar veel bedrijven tegenop kijken. Maar wie de investering maakt, krijgt er enorm veel voor terug. De verschillende tools zijn namelijk bruikbaar in structuurbomen, process flows en bovendien direct werkbaar in een Excel format waarin je analyses rechtstreeks doorvoert.

Daarboven op is FMEA een soort van een grote lessons learned databank voor product- en procesontwikkeling. Deze documentatie is toegankelijk voor alle afdelingen en medewerkers. Op die manier vergroten medewerkers hun kennis tijdens volgende FMEA sessies omdat men in een multidisciplinair team samenwerkt en hierin van elkaar leert door de reeds opgedane kennis. Grote meerwaarden zijn dus de intens samenwerking en groepsdynamiek die hieruit vloeien.

Creëert awareness en verantwoordelijkheid

Failure Mode en effect analyse is dus een team oriënterende risicobenadering. Daarom is het essentieel dat de verantwoordelijkheid voor het doorvoeren van een FMEA niet enkel bij één persoon of afdeling ligt. In een FMEA komen onderwerpen aan bod die de expertise vraagt van de desbetreffende afdelingen. Elk team speelt een actieve rol en krijgt bepaalde acties in de FMEA toegewezen. Deze grootschalige betrokkenheid creëert een verantwoordelijkheidsgevoel en een bepaalde trots om deel uit te maken van dat proces. Bovendien stimuleert het de creativiteit om anders te innoveren.

Multidisciplinair karakter

De opzet van een FMEA kan als basis gebruikt worden om op verder te bouwen. Een van de voordelen van zo’n FMEA familie zorgt ervoor dat men bij de ontwikkeling van nieuwe producten of processen simpel kunnen teruggrijpen op bestaande FMEA’s. Veel faalkansen en risico’s zijn reeds gedocumenteerd, je moet gewoon de bestaande ervaring bewust meenemen. De beste manier om aanpassingskosten te verminderen is door de FMEA consistent toe te passen en te standaardiseren. Voor het beste resultaat is het aangeraden om consumenten, leveranciers en specialisten vroeg in de ontwikkeling en product processen te betrekken.

FMEA volgens het handboek

AIAG en VDA hebben de koppen bij elkaar gestoken en een geüpdatete FMEA handboek gepubliceerd die de best practices omvat van beide partijen. Deze efficiëntere Failure Mode and Effects-analyse zorgt voor minder verwarring en maakt de productontwikkeling en leveranciersverbeteringen nog overzichtelijker. Lees hier de drie voornaamste wijzigingen van FMEA.

Kies jouw FMEA oplossing

AIAG VDA FMEA transitie
Deze opleiding brengt ervaren gebruikers in één dag up-to-date met de nieuwe geharmoniseerde handboek.

FMEA basis
Een grondige basisopleiding van automotive-organisatie VDA QMC maar zeker toepasbaar in elke sector.

Implementatie workshops 
Als je op zoek bent naar meer diepgang om een FMEA in de organisatie te implementeren, alleen of als onderdeel van een team, kies uit onze eendaagse in-house workshops.

Reverse AIAG  VDA FMEA
Onze expert komt ter plaatse en ondersteunt het team in de uitvoering van een Reverse FMEA. Samen zoeken we naar de verbeterpunten van jouw pFMEA.

Moderator in FMEA
Al aan een externe FMEA moderator gedacht voor de risicoanalyse voor jouw systeem, product of proces?

Door Ilya

Tijdens de coachmomenten ga ik uit van een best practice uit de tal van opleidingen die ik zelf heb gevolgd. Uitgaan van de basiskennis van de organisatie of de persoon, en die op een gepaste manier, met respect voor ieders mogelijkheden uitbreiden en vervolledigen. Lees meer.

 

Meer blogs